actualiteit

Verdichtingsnieuws: van 27 naar 37 inwoners per ha

Onlangs pleitte Thom Aussems in het Eindhovens Dagblad voor een verdere verdichting van Eindhoven om de groeiambities van de stad te kunnen bijbenen. Niet met uitgesproken hoogbouw, maar door een verdichting met honderden kleine bouwplannen in de haarvaten van het stedelijk weefsel.

Hij schrijft: ‘In Eindhoven wonen momenteel ongeveer 27 inwoners per ha, ongeveer gelijk aan 1,5 voetbalveld. De hoogste dichtheid in Nederland heeft Den Haag met 67 inwoners per ha. Die lage dichtheid vloeit voort uit de zogenoemde ‘Katholieke planologie’ waarin de grondgebonden woning het uitgangspunt was. Het is uiterst interessant om de groei van de stad te laten plaatsvinden door meer inwoners per ha te huisvesten. Een toename van 27 naar 37 inwoners per ha geeft de stad een groeipotentie van circa 90.000 inwoners.’

Aussems ziet vooral kansen voor verdichting in naoorlogse wijken. Hier is heel veel ‘onbenutte’ ruimte die er vaak troosteloos bij ligt. Ook noemt hij optoppen als mogelijkheid. Dat is in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk populair. In Zurich Altstad zijn de van oorsprong grondgebonden woningen in de loop der eeuwen omgetoverd tot ‘meerlaagse’ woningbouw en in de wijk Buch van het voormalige Oost-Berlijn wordt de zogenaamde Plattenbau (flats die met prefab onderdelen zijn geconstrueerd) met drie lagen opgetopt.

Dit soort verdichting kan gerealiseerd worden met behulp van honderden kleine plannen. Het verdient volgens Aussems de voorkeur om daarbij het initiatief bij bestaande inwoners en bij nieuwe en bestaande corporaties te leggen. Consequentie is wel dat de capaciteit van de gemeente bij de boordeling en begeleiding van dit soort plannen, flink omhoog moet.

Daarmee verwoordt hij ook de geluiden die regelmatig worden geuit tijdens bijeenkomsten van Architectuurcentrum Eindhoven. Ook tijdens de lezingen in de serie ‘Gezonde verdichting’, die het Architectuurcentrum dit jaar programmeert. Afgelopen maandag spraken hierover Don Murphy en Jeroen de Willigen. Lees hier het verslag van deze bijeenkomst. Eerdere gasten waren Floris Alkemade en Marcel Smets. Afbeelding: het opgetopte Veemgebouw, ontworpen door Caruso St. John.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox