archief / downloads

Verslag stadsgesprek Campina / februari 2018

De voormalige Campinafabrieken aan het Eindhovens Kanaal zijn verkocht aan projectontwikkelaar BPD . Het bedrijf wil er een woon-werk-wijk van maken met de naam De Zuivelfabriek. Arie van der Neut van studioninedots en Steven Delva van DELVA Landscape Architects tekenden voor de plannen en waren op 19 februari te gast bij Architectuurcentrum Eindhoven. Studioninedots en DELVA LA trekken al geruime tijd samen op bij de transformatie van voormalige, binnenstedelijke industriegebieden. Met de ervaring van onder meer Buiksloterham Amsterdam, Wisselspoor Utrecht en Cobercoterrein Arnhem zijn zij tot een uitgesproken aanpak gekomen die in 2017 is ingezet voor de herontwikkeling van het Campina-terrein Eindhoven. De nieuwe eigenaar wil een plan ontwikkelen waarbij de fabriekspanden worden gecombineerd met nieuwbouw: een autovrije wijk, zonder traditionele straten en stoepen, maar met gedeelde ruimtes. Tegelijk heeft ook vergroening van de hele kanaalzone richting stad en DAF de aandacht.

De aanpak van studioninedots/DELVA is interdisciplinair. Landschap, stedenbouw, architectuur en interieur komen voort uit één centrale visie. In die visie staat de ambitie centraal om een veelal onzichtbaar gebied terug te geven aan de stad. Daarbij pleit het team voor een strategische aanpak van de stedenbouw waarbij de bestaande kwaliteiten en de potentie worden bewaakt en waarbij veel ruimte voor experiment en vrijheid voor toekomstig gebruik worden gecreëerd. Zo maken zij stedenbouw circulair en adaptief. Dit zijn de condities voor een materieel én sociaal veerkrachtige stad. In die lijn wordt ook het Campina-terrein een gebied waarin wonen, werken en recreatie, arm en rijk, oud en nieuw, groot en klein elkaar versterken. De geschiedenis van de coöperatie en de fabrieken wordt er geïntegreerd met de nieuwe functies, gebouwen, bewoners en gebruiken tot een levendig stuk Eindhoven.

De zuivelfabriek is in 2015 stilgelegd en ontmanteld. Sindsdien zijn delen anti-kraak bewoond. De gemeente Eindhoven heeft een kader geschreven voor wat er op het terrein terug mag komen. Er is op het fabrieksterrein plaats voor wonen (beperkt door de hindercirkel van nog werkende bedrijven als DAF aan de overkant van de rondweg), recreatie en werken. Daarbij is met Campina afgesproken dat een aantal historische fabriekspanden en de schoorsteen blijven staan. Architectuurcentrum Eindhoven is met BPD in gesprek over een beperkte openstelling van het terrein in september, tijdens Open Monumentendag 2018. Gepubliceerd: 20 februari 2018.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox