archief / downloads

Achtergrondartikel: Kevin Roche: Probleemoplosser en visionair…

Kevin Roche: Probleemoplosser en visionair…

Dit voorjaar, op 1 maart 2019, overleed architect Kevin Roche op 96 jarige leeftijd. In 2017 rondde Mark Noonan een documentaire over de invloedrijke architect af: ‘Kevin Roche: the quite architect’. Roche is niet zo bekend in Europa. Hoewel, menig architectuurliefhebber die New York bezoekt kent zijn werk: De uitbreidingen en renovaties van het Metropolitan Museum of Art in Central Park, het gebouw van de Ford Foundation met de indrukwekkende binnentuin (afbeelding), het Museum of Jewish Heritage of het monumentale CBS gebouw… Projecten die stuk voor stuk fraai in beeld worden gebracht door Noonan.

 

Na zijn studie architectuur in Dublin vertrok Roche in 1948 naar de VS. Daar schreef hij zich in bij het Illinois Institute of Technology (IIT) om bij Mies van der Rohe te gaan studeren. Na korte tijd stopte hij met deze studie kwam hij terecht op het bureau van Eero Saarinen in Detroit. in 1950, werd hij gepromoveerd tot hoofd architectuur en later tot bureaupartner van Saarinen. Met hem werkte hij nauw samen aan een aantal Amerikaanse projecten, zoals de bekende Gateway Arch in St. Louis en de luchthavencomplexen JFK (New York City) en Dulles International Airport (Washington DC). In 1961 overleed Saarinen plots. Roche kreeg de leiding over de praktijk met zijn toekomstige bureaupartner John Dinkeloo.

Het bureau van Roche en Dinkeloo ontwierp een indrukwekkende hoeveelheid gebouwen en complexen. Noonan presenteert in zijn film de belangrijkste sleutelprojecten en omlijst deze met archiefmateriaal en interviews. Collega architecten, opdrachtgevers en critici schetsten een intrigerend beeld van Roche. Een van de geïnterviewde opdrachtgevers typeert hem als ‘een probleemoplosser’. Roche zag het als zijn verantwoordelijkheid om een passende omgeving voor de behoeften van de samenleving te creëren. Daarbij heeft hij veel oog voor de behoeften en wensen van de gebruiker, maar ook voor de integratie van natuur in de gebouwen en omgekeerd. Met dat uitgangpunt ontwierp Roche enkele visionaire gebouwen.

Een van de mooiste voorbeelden waarin Roche natuur en architectuur met elkaar laat ‘versmelten’ is  het ontwerp voor het Oakland Museum of California, voltooid in 1969. Roche ontwierp een museum waarbij de platte daken zijn ingericht als openbaar park. Hij werkte daarbij nauw samen met landschapsarchitect Dan Kiley en Geraldine Knight Scott. Het dakpark is inmiddels uitgeroeid tot een van de belangrijkste openbare ruimtes van de stad Oakland. De film ‘Kevin Roche: the quite architect’ is de afsluitende film van de Dag van de Architectuur op zaterdag 15 juni. Zie: agenda.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox