agenda

OMD: openstelling Gildehuis

Tijdens Open Monumentendag 2023 opent het Gildehuis zijn deuren voor het publiek zowel op zaterdag 9 september als op zondag 10 september, tussen 11.00 en 17.00 uur. Het houten gebouw is een gemeentelijk monument, met een rijke geschiedenis. Het houten paviljoen werd in 1933 gebouwd door woningbouwvereniging Sint-Trudo en was het onderkomen van de gelijknamige speeltuinvereniging tot 1934. Toen betrok voetbalvereniging Brabantia het gebouwtje dat dat al snel de naam ’t Paviljoentje kreeg. Als het gedurende de wintermaanden goed vroor werden de sportvelden onder water gezet en functioneerden als een natuurijsbaan. Het gebouw deed dan dienst als koek-en-zopietent.

Omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog de bezetter beslag had gelegd op het op het basisschoolgebouw aan de St-Trudostraat, werd er in ’t Paviljoentje onderwijs aan de laagste klassen van de basisschool gegeven. In 1946 werd het gebouw weer in gebruik genomen door Brabantia. Omdat de voetbalclub in de wederopbouwjaren sterk in ledenaantal groeide werd het clubgebouw te klein en kwam leeg te staan.

Na een korte periode van leegstand en verpaupering betrok scouting Sint-Rafael het gebouw, gevolgd door rugbyclub EHV/PSV. In 1989 ging het Sint-Catharinagilde een bruikleenovereenkomst met de gemeente aangegaan en kreeg het paviljoen een eerste opknapbeurt. Elektriciteit werd vernieuwd, het sanitair aangepast en de keuken uitgebreid. Uit onderzoek bleek al snel dat het gildehuis toe was aan een complete renovatie. Er werd een onderhoudsplan opgesteld en een fonds in het leven geroepen met de naam ‘vrienden van het gildehuis’. In 2000 volgde een grondige renovatie van het houten gebouw met een heropening in 2002 door toenmalig burgemeester van Eindhoven Rein Welschen.

zo 10 september
Tijd: 00:00
Locatie: Dirk Boutslaan 1
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 09/10/2023 00:00 09/10/2023 17:00 Europe/Amsterdam OMD: openstelling Gildehuis Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Dirk Boutslaan 1
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox