agenda

ACE-sociëteit: Microstad

In het voorjaar van 2023 ondertekenden dertien woningcorporaties, die actief zijn in de Metropoolregio Eindhoven (MRE), een intentieverklaring om binnen vijf jaar 100% biobased isolatiemateriaal toe te passen in hun sociale huurwoningen. Een fundamentele prikkel om ook daadwerkelijk werk te maken van een reductie van de CO2-uitstoot in de bouw. Maar ook worden er steeds vaker bouwplannen gelanceerd waarbij circulariteit en de toepassingen van biobased materialen een grote rol spelen.

Nu de regionale bouwwereld in beweging is gekomen, rijst ook de vraag: doen we wel genoeg? Wat kan beter? Is de geambieerde hoogstedelijke verdichting ook met biobased materialen te realiseren, en hoe ziet dat er dat uit? Wat betekent het aanbod van circulaire bouwsystemen voor de rol en impact van de architect?

Het zijn slechts een paar vragen die momenteel spelen in de regio Eindhoven, een regio die zich voorbereidt op een duurzame toekomst. René Erven gaat hierover in gesprek met Harold van de Ven (Building Balance), Ellen van Genechten (Hurks Da Vinci Green) en Luuk Visser (Microstad).

programma:

15:45 uur: inloop

16:00 uur welkom en start bijeenkomst

16.10-16:40 uur korte introducties door Luuk Visser (Microstad), Harold van de Ven (Building Balance) en Ellen van Genechten (Hurks Da Vinci Green)

16:45-17.20 gesprek met gasten onder leiding van René Erven

17.20 uur: rondleiding Microlab (facultatief) en borrel

18.00 uur: einde bijenkomst

Over de gasten:

Harold van de Ven lid kernteam Building Balance, architect en voormalig-partner bij NBArchitecten in Best, een van onze netwerkleden. Hij is ketenregisseur Brabant en werkt aan de opschaling van het biobased bouwen, en initieert daarvoor samenwerkingen binnen de Provincie Noord-Brabant. In de keten Zuid Oost Brabant werken inmiddels grote akkerbouwers samen aan de productie van biobased grondstoffen voor de bouw. Brabantse boeren verbouwen inmiddels 160 hectare stro, vlas, vezelhennep en sorghum om de keten op gang te helpen. Dertien corporaties en drie regionale bouwbedrijven maken zich hard voor de afname van de gewassen. De dertien MRE corporaties zijn zelfs een stapje verder gegaan. Zij ondertekenden de Commitment Verklaring Van Land tot Pand om versneld in 5 jaar naar 100% (waar mogelijk) biobased materiaalgebruik te komen.

Ellen van Genechten, manager duurzaamheid bij Hurks. Eind 2023 lanceerde Hurks het woonconcept Da Vinci Green. Met dit concept krijgen opdrachtgevers de keuze uit biobased, gerecyclede én herbruikbare materialen. Met Da Vinci Green wil de Eindhovense bouwonderneming een eerste stap zetten naar het grootschalig vergroenen van de woningbouwproductie. Ellen van Genechten ziet enorme kansen voor biobased bouwen, maar alleen door samen te werken met de gehele bouwketen is volgens haar de transitie naar een circulaire bouw te versnellen.

Luuk Visser medeoprichter van Microlab (Strijp-S) en Microstad. Hij zet met de renovatie van Microlab in op duurzaamheid en toekomstbestendig ecosysteem op Strijp-S. Hij wil het bedrijfspand naar een A-label te brengen. Het primaire doel is het borgen van het unieke en diverse ecosysteem dat Microlab sinds 2016 heeft opgebouwd, terwijl het bestaande vastgoed op een duurzame manier wordt gemoderniseerd. Met deze stappen streeft Microlab ernaar een voorbeeld te zijn in de regio van hoe bedrijven een evenwicht kunnen vinden tussen economische vitaliteit en ecologische verantwoordelijkheid.

Foto: ontvangstzone Microstad.

do 14 maart
Tijd: 16:00
Locatie: Microstad, Dorgelolaan 2, Eindhoven
Aanmelden/tickets/download
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 03/14/2024 16:00 03/14/2024 18:00 Europe/Amsterdam ACE-sociëteit: Microstad Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Microstad, Dorgelolaan 2, Eindhoven
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox