agenda

ACE-Lezing: Gezonde verdichting

Maandag 8 april ontvangen we Jackel Henstra (KAW), Emile van Vugt (FAAM Architects) en Petra Dijkgraaf (Rho adviseurs) voor een lezing in de serie Gezonde verdichting. Deze serie lezingen is een vervolg op het jaarprogramma Gezonde verdichting dat werd verzorgd door Violette Schönberger. Nu bespreken we de verdichting van Eindhoven aan de hand van een aantal verdiepende cases en gaan in op het aspect geluid en gezondheid.

Architectenbureau KAW stelt in een recent onderzoek dat er genoeg ruimte in de bestaande stad is om sociale huurwoningen toe te voegen. Het bureau hield stadsscans in dertien gemeenten, onder meer in Breda, Bergen op Zoom, Roosendaal en Etten-Leur en kwam daarbij tot de conclusie dat als dit op slimme manier wordt aangepakt, er in deze dertien gemeenten 26.000 nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Het gaat dan om wijken uit de jaren zeventig. In Eindhoven werkte het architectenbureau aan een vergelijkbare aanpak. In de Generalenbuurt zijn onlangs 46 eengezinswoningen tussen de Generaal Dibbetslaan en Generaal van Nijnattenstraat gesloopt, waar binnenkort drie woonblokken zullen worden opgetrokken. Woonbedrijf bouwt hier in totaal 156 nieuwe appartementen voor 1 of 2 personen (zie afbeelding). Het is niet alleen een antwoord op de grote vraag naar (sociale) huurwoningen. Met het project hoopt Woonbedrijf ook de doorstroom in de wijk te bevorderen, zodat de vele gezinswoningen in de wijk, waar nu nog vaak maar een of twee personen wonen, beschikbaar komen voor nieuwe gezinnen. Jackel Henstra zal het verdichtingsonderzoek en de ontwerpaanpak van KAW bespreken.

Met de inzending ‘The living monument’ won FAAM architects de aanbesteding van de gemeente Eindhoven voor de verbouwing van een karakteristiek schoolgebouw aan een oude Woenselse radiaal naar woongebouw. Naast de transformatie omvat de opgave een zorgvuldig ingepaste nieuwbouw. Het fraaie, centraal gesitueerde trappenhuis van het schoolgebouw uit 1914 krijgt een optopping om de bovenste bouwlaag toegankelijk te maken. Hier, onder de kap, worden twee extra appartementen gerealiseerd. Oud- en nieuwbouw zijn te lezen als ‘één ensemble’ met een sterke verwantschap in materiaal, kleur en verhoudingen van de gevelopeningen. FAAM architects ziet de transformatie met nieuwbouw ook als een mooie opgave voor regeneratief ontwerpen. De ambitie is om op deze plek zowel de dichtheid als de ecologische waarde wat betreft water en biodiversiteit te verhogen. Emile van Vugt bespreekt niet alleen deze case, maar gaat ook in op deze ambitie en hun ontwerpaanpak.

Petra Dijkgraaf is adviseur Planvorming en Geluid bij Rho Adviseurs en verzorgt o.m. akoestische onderzoeken en de benodigde onderbouwing bij uiteenlopende ruimtelijke ontwikkelingen. Ze zal stilstaan bij het thema verdichting en (verkeers)geluid. De pas ingevoerde Omgevingswet vraagt om monitoring en beheersing van geluid door het voorkomen van onbeheerste geluidgroei op geluidgevoelige gebouwen en het bevorderen van bronbeleid. Dit moet uiteindelijk ten goede komen aan de gezondheid van toekomstige bewoners.

Toegang: gratis.

Aanmelden: niet noodzakelijk

Afbeelding: Verdichting Generalenbuurt, KAW.

ma 08 april
Tijd: 20:00
Locatie: Natlab
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 04/08/2024 20:00 04/08/2024 22:00 Europe/Amsterdam ACE-Lezing: Gezonde verdichting Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Natlab
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox