actualiteit

‘vertier, winkelen en cappuccino drinken’

In haar laatste column ‘Backstage spektakel’ breekt Violette Schönberger een lans voor een multifunctionele en diverse stad. Ze onderschrijft daarmee de missie van Architectuurcentrum Eindhoven en programmamaker Eric Frijters waarin het thema slimme stedelijke mix wordt verkent. De aanleiding voor haar betoog is haar observatie dat een groeiende binnenstad niet alleen kan draaien op ‘vertier, winkelen en cappuccino drinken’. Met de toename van online shopping wordt bovendien de winkelleegstand weer een actueel probleem.

Vitale steden hebben belang aan vitaliteit en levendigheid, bijvoorbeeld in de vorm van ‘schone’ industriële productie, ambacht en creatie. Clusters van makerspaces of stadslandbouw worden steeds vaker ontworpen tussen reguliere woon- of winkelgebieden. Overeenkomstig de stelling van Eric Frijters bieden, volgens Schönberger, juist deze plekken ‘allerlei kansen voor het huisvesten van nieuwe binnenstedelijke functies die nodig zijn voor de circulaire economie en de energietransitie, zoals reparatie-ateliers, 3D-print-werkplaatsen of eenvoudige recycling. Maar bovenal leveren ze meer dynamiek in de stad op en een rijkere stedelijke beleving.’

Lees hier haar hele column. De volgende bijeenkomst van Architectuurcentrum Eindhoven over slimme stedelijke mix vindt plaats op maandag 14 maart. Eric Frijters speekt dan met o.m. Marco Broekman (BURA) en Frank Werner (KCAP).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox