actualiteit

Van de olifant en de muis…

Onlangs besprak Violette Schönberger in haar column op architectenweb het boek Fundamenten van het Stadsontwerp (2020) van de Vlaamse stedenbouwkundige en voormalig Vlaams Bouwmeester Marcel Smets. Hij is op 21 november a.s. te gast in Natlab bij Architectuurcentrum Eindhoven.

Fundamenten is een fraai boek waarin Smets enkele kerngedachten beschrijft uit zijn veertig jaar ervaring in het vak. Het verscheen op initiatief van projectontwikkelaar Matexi. Deze bekroonde Smets in 2016 met de Legacy Award, een prijs om de opgebouwde kennis van een vooraanstaande persoonlijkheid te huldigen en te helpen doorgeven aan de volgende generaties.

De inhoudsopgave bestaat uit twintig stedenbouwkundige tegenstellingen, zoals straat / weg,  stroom / luwte en lint / tros. Interessant zijn de begrippen waarmee Smets een aantal gewetenskwesties voor de hedendaagse ontwerper adresseert, zoals Fundament 16: creator / curator. Wat voor positie neem je in binnen het vak? Fundament 19: groei / verbetering. Is groei een voorwaarde voor vooruitgang? En wanneer is groei nog gezond en duurzaam en wanneer niet meer?

Het mooiste Fundament is volgens Schönberger het laatste: herinnering / vernieuwing. Met veel compassie beschrijft Smets de verantwoordelijkheid van de ontwerper om voorzichtig om te gaan met de transformatie van de bestaande omgeving, met de plekken waar herinneringen van bewoners zich hebben gevormd. Want ‘waardeloos geachte constructies kunnen voor hun bewoners onvermoed dierbaar zijn’. Herinnering hoeft vernieuwing niet in de weg te staan, maar een ‘zinvolle vernieuwing integreert herinnering.’

Naast Marcel Smets is ook Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond) te gast op 21 november. De bijeenkomst in Natlab, die start om 20.00 uur, is gratis bij te wonen. Violette Schönberger is van 2022-2023 gastprogrammamaker van Architectuurcentrum Eindhoven. Meld je hier voor deze bijeenkomst aan…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox