agenda

Gezonde verdichting: Marcel Smets

De accommodatie van een groeiend aantal stedelingen is een thema dat als een rode draad door de geschiedenis van de stedenbouw loopt, gemarkeerd door grandioze utopische modellen zoals het Plan Voisin van Le Corbusier en de Garden City van Ebenezer Howard. Ze vormen lange verhaallijnen door de geschiedenis van het vakgebied en verbinden die ‘grote idealen’ met  werkelijkheid van het stedelijke project. 

Hoe verbinden we grote ambities voor de toekomst aan de werkelijkheid van een inbreidende stad? Hoe denken we groots en toch realistisch? En hoe borgen we (waardevolle elementen uit) het huidige karakter van de stad binnen een transitie die haar onherroepelijk en ingrijpend gaat veranderen? Tijdens de tweede bijeenkomst zoomt stedenbouwkundige Marcel Smets op deze vragen in… 

Marcel Smets is architect, stedenbouwkundige en docent met een lange staat van dienst. In 1973-75 vormde hij met Bob Van Reeth en de beeldhouwer Jean-Paul Laenen ‘Krokus: werkgroep voor de rehabilitatie van het stedelijk milieu’. Tussen 2005 en 2010 was Marcel Smets de 2de Vlaams Bouwmeester. In 2020 verscheen zijn boek Fundamenten van het stadsontwerp, waarin Smets aan de hand begrippenparen, zoals gat-leegte, lint-tros, ladder-ster, helling-trede, stroom-luwte, historische en hedendaagse vormen van de stad beschrijft.

Deze bijeenkomst is onderdeel van het jaarprogramma Gezonde verdichting dat Violette Schönberger voor Architectuurcentrum Eindhoven samenstelt.

Afbeelding: spread uit Fundamenten van het stadsontwerp, 2020.

ma 21 november
Tijd: 20:00
Locatie: Natlab
Aanmelden/tickets/download
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 11/21/2022 20:00 11/21/2022 22:00 Europe/Amsterdam Gezonde verdichting: Marcel Smets Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Natlab
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox