actualiteit

’t Karregat wint…

Multifunctioneel centrum ‘t Karregat wint de Dirk Roosenburgprijs 2021. Dat maakte de voorzitter van de jury, Do Janne Vermeulen, bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in een volle Podiumzaal van Natlab.

‘Bij ’t Karregat zijn de architecten er in geslaagd de gestolde resten van de niet-functionerende ontwerpideologie van Van Klingeren te vertalen in een nieuw gebouw dat zowel verankerd is in de wijk als ook de herinnering aan het experimentele begin levend houdt. Een project dat de discussie over mooi of lelijk overstijgt. Met andere woorden: geen uitgesproken ‘mooi’ project, wel een inspirerend project’, aldus de jury.

De publieksprijs werd gewonnen door DomusDela. Dit project wint daarmee na de Van Abbe Penning (2020) én de BNA Beste Bebouw van het Jaar Publieksprijs 2020 ook de Dirk Roosenburg Publieksprijs 2021. DomusDela won met een nipte voorsprong. Het project kreeg 389 van de in totaal 1483 uitgebrachte stemmen. Op de tweede plaats eindigde Fifth (381 stemmen) en op drie KEVN (212 stemmen).

De Dirk Roosenburgprijs is de tweejaarlijkse prijs voor ruimtelijke kwaliteit van de gemeente Eindhoven. De prijs heeft als doel om de discussie over de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Eindhoven te bevorderen door middel van openbare discussie. De organisatie is in handen van Architectuurcentrum Eindhoven.

Lees hier een achtergrondartikel over ’t Karregat.

Lees hier het juryrapport.

Foto: Jasper Scheffers

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox