actualiteit

Solo-expositie Frank Havermans

Frank Havermans is al decennia geboeid door metropolen en hun genadeloze groei, en bezocht tal van steden zoals São Paulo, Rio de Janeiro, Hong Kong, Taipei (Taiwan), Shenzhen en Chongqing, een van de snelst groeiende steden van China. Het genadeloze karakter van de ontwikkelingen en de sociale impact die dit heeft op verschillende bevolkingsgroepen is schrijnend. Het verschil in levensstandaard is extreem en vol onrecht. Deze samenlevingsvorm is verworden tot een urban jungle waar het recht van de sterkste maar vooral het recht van de rijkste geldt. Hoe organiseren individuen zich in deze ogenschijnlijk ongereguleerde betongrijze werelden en wat is hun impact op de stedelijke ontwikkeling?

Deze observaties vertaalde Havermans in verschillende werken zoals Bang Bang (2016), waarin groepjes sterke mannen van uiteenlopende leeftijden uit Chongqing, gehurkt en gegroepeerd op een hoek van de straat wachten op een ‘sjouwklus’. Havermans huurde de sjouwers in om een denkmodel te vervoeren dat gebaseerd is op de imaginaire driedimensionale weergave van de plattegrond van Chongquig. Urban Fleet (2022) is daarentegen een werk met een tegengesteld denkscenario, waarbij de rijke bevolkingslaag zich afwendt van de chaos op de wereld en zich op grote drijvende structuren vestigt. Daarnaast gaat hij vaak op zoek naar de historie en het oorspronkelijke karakter van de plek. Zo speelt bijvoorbeeld het Taiwanese Fort Zeelandia een cruciale rol in de performancefilm As Long as Trade Moves (2023). Deze thema’s staan centraal tijdens de solo-expositie ‘Expanding Structures: Means of Survival in Concrete Jungles’ in het Albert Van Abbehuis.

Deze tentoonstelling is van 18 februari 2024 tot 24 maart 2024 te zien. De korte film As Long as Trade Moves zal Frank Havermans ook laten zien tijdens zijn lezing bij Architectuurcentrum Eindhoven op maandag 11 maart. Op zondag 17 maart spreekt Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum, in het Albert van Abbehuis met Frank Havermans over zijn werk.

Frank Havermans studeerde architectonische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. In Nederland werd zijn werk verder onder meer geëxposeerd in het Van Abbemuseum in Fort Asperen en in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch. Ook was hij samen met Bert Staal te gast bij Architectuurcentrum Eindhoven voor een lezing over zijn werk. Beeld: As Long as Trade Moves (2023) Foto/copyright Frank Havermans.

Datum: 12 februari 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox