actualiteit

Oproep: architecten maak een statement!!!

‘Ik roep alle architectenbureaus op zich uit te spreken om binnen vijf jaar volledig biobased/circulair te ontwerpen!’ Die oproep deed Harold van de Ven van Building Balance op donderdag 14 maart in Microstad. Een oproep die Architectuurcentrum Eindhoven van harte onderschrijft en gaat coördineren. We roepen alle architecten die werken in de regio Zuidoost Brabant op zich aan te sluiten bij deze ambitie, en dit kenbaar te maken door ons een mailtje te sturen. Medio oktober 2024 (Dutch Design Week) tekenen we met de betrokken architecten een convenant en organiseren we samen met Building Balance een kennisevent om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Architecten die de oproep onderschrijven kunnen ons mailen.

‘De reden voor de oproep is simpel’, stelt Van de Ven; ‘alleen samen kun je verschil maken.’ Hij illustreerde dit aan de hand van het succes van het convenant dat dertien woningcorporaties, die actief zijn in de Metropoolregio Eindhoven (MRE), in 2023 sloten. Zij kwamen in een intentieverklaring overeen om binnen vijf jaar 100% biobased isolatiemateriaal toe te passen in hun sociale huurwoningen. Een fundamentele prikkel om ook daadwerkelijk werk te maken van een reductie van de CO2-uitstoot in de bouw. ‘En je ziet dat het werkt’, aldus van de Ven, lid kernteam Building Balance, en als ketenregisseur Brabant verantwoordelijk voor de opschaling van het biobased bouwen. In Zuid-Oost Brabant werken inmiddels grote akkerbouwers samen aan de productie van biobased grondstoffen voor de bouw. Brabantse boeren verbouwen nu 160 hectare stro, vlas, vezelhennep en sorghum om de keten op gang te helpen. Dertien corporaties en drie regionale bouwbedrijven maken zich hard voor de afname van de gewassen.

Ook te gast was Ellen van Genechten, manager duurzaamheid bij Hurks. Zij vertelde over het woonconcept Da Vinci Green, dat het Brabantse bouwbedrijf eind 2023 lanceerde. Met dit concept krijgen opdrachtgevers de keuze uit biobased, gerecyclede én herbruikbare materialen. Met Da Vinci Green wil de Eindhovense bouwonderneming een eerste stap zetten naar het grootschalig vergroenen van de woningbouwproductie. Van Genechten ziet enorme kansen voor biobased bouwen, maar alleen door samen te werken met de gehele bouwketen is volgens haar de transitie naar een circulaire bouw te versnellen.

Luuk Visser medeoprichter van Microlab (Strijp-S) en Microstad, vertelde over het belang van hergebruik. Hij startte als ondernemer op Strijp-T waar bij enkele grote fabriekshallen transformeerde tot ateliers. Daarbij kwam flink wat restmateriaal vrij dat hij aanbood aan de oorspronkelijke fabrikanten/leveranciers. Deze wisten er aanvankelijk geen raad mee, maar inmiddels ziet hij dat er veel in beweging is gekomen. Met de renovatie van Microlab zet in op duurzaamheid en toekomstbestendig ecosysteem op Strijp-S. Hij wil het bedrijfspand naar een A-label te brengen. Het primaire doel is het borgen van het unieke en diverse ecosysteem dat Microlab sinds 2016 heeft opgebouwd, terwijl het bestaande vastgoed op een duurzame manier wordt gemoderniseerd. Op een vergelijkbare manier is het leegstaande KPN-gebouw aangepakt. Hier is 23.000m2 gereed gemaakt voor ondernemerschap en creativiteit.

Inmiddels hebben onderstaande architectenbureaus en opdrachtgevers gehoor gegeven aan de oproep. Wie volgt?

BERK Architects

BouwhulpGroep

Bygg Architecture & Design

Van Helmond Architecten

FAAM Architects

FD Architecten

FRAAi Architecten

Group A Carbonlab

Lichtstad Architecten

Moon&Co

MR STIR architect + planner

Mulderendevries

NBArchitecten

ONNA Architect

UArchitects

Werkstatt

Woonscope (Opdrachtgever)

WY Architecten

 

Datum: 16 april 2024

Foto: Microstad nabij het Centraal Station van Eindhoven.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox