actualiteit

KEVN krijgt Van Abbepenning

KEVN, het ‘huis van makers en kijkers’ aan de Galileïstraat in Eindhoven krijgt de Henri van Abbe Erepenning. Vooral over de combinatie van oud en nieuw, vooroorlogs en eigentijds was de jury erg te spreken. Daarom zijn de initiatiefnemers van KEVN – Yingyi Luo en Erik Slijpen – en Buro Lubbers beloond met de penning.

Yingyi Luo en Erik Slijpen transformeerden samen met woningcorporatie Trudo de Christelijk Nationale School tot culturele ontmoetingsplek met ateliers, drie expositieruimtes en horeca in een eigenzinnig paviljoen. Dit is door KEVN (Kelderman en van Noort) samen met architectenbureau Superuse Studios ontwikkeld. De ruimte rondom het gebouw werd ontworpen door Buro Lubbers.

Bijna alles in het paviljoen heeft wel een eigen verhaal. De spanten zijn afkomstig van een oude varkensstal en de betonplaten komen van Strijp-S. De bank in de bar is opgepikt bij een failliet kegelcentrum en de dubbele deuren stonden op Marktplaats. De waterdoorlatende tegels aan de voorkant zijn van Rain(a)Way, een Eindhovense ontwerp- en adviesbureau dat tevens zijn studio heeft gevestigd in het pand. De Christelijk Nationale School dateert uit 1930 en werd ontworpen door architect W.H Hanrath (1867-1932). In 2001 kreeg de schol de status van rijksmonument.

Deze school is één van de christelijke scholen die Phillips heeft meegefinancierd. Veel Phillips-personeel kwam van boven de rivieren en wilde hun kinderen naar een christelijke school sturen. De school is een zogenaamde corridor- of gangschool waarbij de klaslokalen aan een lange gang zijn gesitueerd. De entree bevindt zich in een verticaal bouwkundig volume waarin zich ook de trap naar de bovenverdiepingen bevindt. Door het hoge bouwkundige volume en door de strategische ligging is de school een belangrijk oriëntatiepunt in de straat.

Bovendien markeert deze school de begrenzing van de woonbuurt voor het hoger opgeleide personeel van Philips rondom het Humboldtplein, gerealiseerd in de jaren 1929-1930. De stedenbouwkundige structuur van deze buurt is opgenomen als bijzonder historisch stedenbouwkundig gebied in de Cultuurhistorische Waardenkaart van Eindhoven.

De Henri Van Abbestichting reikt iedere twee jaar de penning uit aan een of meerdere personen die zich hebben ingezet voor de bescherming van zaken die vanwege hun cultuurhistorische waarde, betekenis of schoonheid waardevol zijn voor de toekomst van Eindhoven. In 2019 werd het project al genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs. Op 16 november wordt de Henri van Abbe Erepenning feestelijk uitgereikt in paviljoen KEVN.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox