actualiteit

Iconische torens op Schellensfabriek

Op het terrein van de Schellensfabriek in het centrum van Eindhoven ontwikkelt Stayinc. een project met 330 duurzame woningen. Het monumentale gedeelte van de oude stoffenfabriek blijft daarbij behouden. Hierin komt de Schellens Stadshal: een plek voor de huidige creatieve huurders, maar ook aan pop-up-concepten en evenementen. Het ontwerp van het woongedeelte heeft een trapsgewijze opbouw met veel glas en groen. De bovenste verdiepingen vormen een brug. Op het hele gebouw vindt men privéterrassen met een diversiteit aan planten en bomen. Het ontwerp is van diederendirrix architecten. Naar verwachting start de bouw in 2023.

Een groot deel van de woningen bestaat uit midden- en sociale huur, en een gedeelte uit vrije sectorwoningen. Dit worden allemaal energiezuinige ‘all-electric’-woningen, voorzien van royale buitenruimtes en veel groen. Het Schellensterrein is één van de acht focusgebieden in de verdichtingsvisie binnenstad van de gemeente Eindhoven. Centraal in deze visie staat het creëren van meer woonruimte voor alle doelgroepen in het centrum. Beeld: visualisatie Schellenscomplex, MdB3d

Geschiedenis Schellens:

In 1851 werd door Jacobus Schellens een fabriek voor katoenen en linnen goederen opgericht. Zijn zoon, Johannes Arnoldus Schellens, richtte samen met J.J. Marto een trijpfabriek op. Trijp is een fluweelachtige uit wol vervaardigde stof met opstaande pool die vooral voor de bekleding van stoelen wordt gebruikt. Deze meubelstof werd voordien nog niet in Nederland vervaardigd. Het bedrijf kwam in 1889 aan de Augustijnendreef bij de Dommel te staan, maar na de Tweede Wereldoorlog werd het overgebracht naar bedrijventerrein De Hurk. De gebouwen werden in 1972 gesloopt. In 1982 werd het bedrijf stilgelegd.

De zoon van Johannes Arnoldus Schellens uit een tweede huwelijk, Leo Schellens, ging bij zijn vader werken maar richtte in 1902 een eigen fabriek op onder de naam fa. Leo Schellens & Co.. Hij trouwde in 1901 met Petronella Johanna Maria Keunen die als medeoprichter en firmant actief betrokken was bij de leiding. Haar nicht Johanna Paulina Keunen en neef Constant Keunen waren als firmant actief betrokken bij het bovengenoemde textielbedrijf Schellens en Marto. In 1903 werd door Leo Schellens & Co een stoommachine aangeschaft die zeven weefmachines in de trijpweverij aandreef. In 1924 werd dit bedrijf een NV onder de naam Leo Schellens & Co.’s Trijpfabriek N.V. Het bedrijf bleef actief aan de Vestdijk tot 2009 om te verhuizen naar een nieuw pand aan de Speltdijk 8 te Helmond.

Tot ongeveer 1960 is het fabriekscomplex voortdurend in ontwikkeling waardoor uiteindelijk vrijwel het gehele Schellensterrein bebouwd is. De belangrijkste uitbreidingen zijn in 1926 aan de Vestdijk (kantoorruimte en magazijn), in 1934 aan de westzijde (uitbreiding ververij), in 1949 aan de Vestdijk (uitbreiding weverij). In 1954 kantoor Dommelzijde en in 1959 op het binnenterrein (uitbreiding weverij). Tot het eind van de 20e eeuw zijn nog kleine verbouwingen en ingrepen gerealiseerd, maar geen wezenlijke uitbreidingen meer.

De uitbreiding uit 1926 valt op door de monumentale trappartij. Deze werd ontworpen door architect F. Wolters, met als aannemer Keeres & Claas. Wolters was als architect voornamelijk werkzaam in Eindhoven en omgeving. Zijn werk kenmerkt zich door een eclectisch handschrift. Hij bouwde o.m. een woonhuis in Amsterdamse Schoolstijl aan de Markt (1926) dat nu rijksmonument is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox