actualiteit

Filmset met bijzondere ‘architectuur’

Momenteel draait in Natlab de film Poor Things, de langverwachte achtste speelfilm van regisseur Yorgos Lanthimos. In deze film komt het Frankenstein-achtige hoofdpersonage, Bella Baxter, weer tot leven en wordt geconfronteerd met de wereld. En, wat voor een wereld. Samen met de productieontwerpers James Price en Shona Heath heeft Lanthimos de meest fantasierijke decors weten te creëren die de afgelopen jaren op het filmscherm te zien zijn geweest. Een lust voor het oog, vooral ook door de vele verwijzingen naar kunst en architectuur.

In een interview zei Heath hierover: “We begonnen werelden samen te voegen. Een brutalistisch gebouw met een medische tekening en een gek dier (…) James en ik maakten een fysieke collage van afbeeldingen en schetsten er bovenop, waarna ze met de computer werden omgezet’.

Lanthimos gaf Price en Heath ook een paar verwijzingen naar schilderijen van de Egon Schiele, Jeroen Bosch en Francis Bacon. De werken van deze kunstenaars dienden als referentie tijdens het ontwerpproces, dat uitmondde in een document van 200 pagina’s waarin elk filmelement werd beschreven. Op basis van dit document werd in de Korda Studios in Boedapest een enorme filmset gebouwd. Deze was zo groot dat het een half uur duurde om de hele set te bewandelen. Hoewel sommige scènes ook op locatie werden opgenomen, werd het overgrote deel gefilmd in Boedapest. Maquettes werden  gebruikt voor opnames van de stad Alexandrië, de London Tower Bridge en een groots huis dat aan het einde van de film verschijnt.

Datum: 22 februari 2024

Beeld: decor uit Poor Things

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox