actualiteit

Eventstructure Research Group 67-82 in Vertigo

Tot en met 26 maart is in Plza vertigo (TU/e Bouwkunde) de expositie ‘Lucht & Spel: Eventstructure Research Group 67-82’ te zien.. De tentoonstelling vertelt het verhaal van het kunstenaarscollectief Eventstructure Research Group (ERG) dat  in 1967 werd opgericht door Theo Botschuijver (NL), Sean Wellesley-Miller (VS) en Jeffrey Shaw (AUS). De groep richtte in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw op het creëren van tijdelijke kunst in de openbare ruimte waarin spel en interactie door middel van installaties met lucht en techniek centraal stonden.

De groep zocht voortdurend de grenzen op met hun grote opblaasbare installaties, vaak met audiovisuele toevoegingen, om daarmee een directe, fysieke respons bij de toeschouwers op te wekken. De passant werd uitgenodigd het kunstwerk naar zijn hand te zetten en te gebruiken. Zo werd de structuur een belevenis, een event. De belangrijkste ideeën achter de interventies waren het doorbreken van de dagelijkse routine, het wandelen buiten de gebaande paden en de participatie én interactie van burgers, maar vooral het (her)introduceren van spel in de samenleving.

De naam Eventstructure Research Group (ERG) was afgeleid van het concept event structures, een term bedacht door de Britse conceptuele kunstenaar John Latham om de relatie tussen structuren (ruimtelijk en statisch) en gebeurtenissen (dynamisch en tijdelijk) te beschrijven. De ideeën van de groep werden gepubliceerd in hun theoretische artikel ‘Concepts for an Operation Art’ uit 1969 in het tijdschrift Art and Artists. ERG verzette zich tegen de geïnstitutionaliseerde kunstwereld in die tijd, die zich te veel bezighield met ‘vaste objecten’ in een museale context. Volgens ERG was daarmee de oorspronkelijke essentiële functie van kunst, namelijk de oproep tot revolutie, zelf-actie én verandering van de samenleving, verdwenen.

Daarmee zijn de ideeën verwant aan het werk van de Eindhovense kunstenaar Paul Panhuysen (1934-2015). Hij introduceerde eind jaren zestig zijn zogenaamde ‘situasies’ waarin hij ook bezoekers uitnodigde om in zijn kunstwerken te participeren. Tussen 1971 en 1975 organiseerde Panhuysen enkele situasies in de straat waar hij destijds woonde. Deze kregen de vorm van een buurt- en straatfeest en waren er onder meer op gericht om speelruimte te creëren voor kinderen. Hij werd daarmee een trendsettend pionier op het gebied van bewonersparticipatie.

De tentoonstelling Lucht & Spel: Eventstructure Research Group 1967-1982 toont uiteenlopend archiefmateriaal: tekeningen, schetsen, materiaalstudies, luchtkunstwerken, videomateriaal en foto’s. De expo is tot en met 26 maart te zien in Plaza Vertigo op de TU/e campus, van maandag t/m vrijdag gratis toegankelijk tijdens ‘kantooruren’.

‍Datum: 1 maart 2024

Beeld: project ‘Cusion’, Eventstructure Research Group

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox