actualiteit

De kwestie: bouw sociale huurwoningen in bestaande wijken

Het Eindhovens Dagblad zwengelde op 17 februari het debat over de grote woningbouwopgave aan: bouw sociale huurwoningen in bestaande wijken. Extra actueel nu Eindhoven de de regio voor een enorme schaalsprong staan, na de aankondiging in januari 2024 dat ASML liefst 2-3 keer zo groot wil groeien.

In diverse naoorlogse wijken is volgens architectenbureau KAW namelijk genoeg ruimte om sociale huurwoningen toe te voegen. Het bureau hield stadsscans in dertien gemeenten, onder meer in Breda, Bergen op Zoom, Roosendaal en Etten-Leur en kwam daarbij tot de conclusie dat als dit op slimme manier wordt aangepakt, er in deze dertien gemeenten 26.000 nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Het gaat dan om wijken uit de jaren 70.

Deze aanpak is al zichtbaar in Den Bosch. Op vier bestande plekken komen hier appartementencomplexen. In totaal worden er 47 eengezinswoningen gesloopt, maar komen er 128 appartementen voor terug.

Ook in Eindhoven werkt het architectenbureau aan een vergelijkbare aanpak. In de Generalenbuurt zijn onlangs 46 eengezinswoningen tussen de Generaal Dibbetslaan en Generaal van Nijnattenstraat gesloopt, waar binnenkort drie woonblokken zullen worden opgetrokken. Woonbedrijf bouwt hier in totaal 156 nieuwe appartementen voor 1 of 2 personen (afbeelding). Het is niet alleen een antwoord op de grote vraag naar (sociale) huurwoningen. Met het project hoopt Woonbedrijf ook de doorstroom in de wijk te bevorderen, zodat de vele gezinswoningen in de wijk, waar nu nog vaak maar een of twee personen wonen, beschikbaar komen voor nieuwe gezinnen.

Het Eindhovens Dagblad roept lezers op om hun mening te geven: Wat vind jij van dit idee om op deze manier nieuwe sociale huurwoningen in bestaande wijken te bouwen? Is het gezien het tekort aan woningen wenselijk en komt het de leefbaarheid ten goede, of zijn er aandachtspunten die niet over het hoofd moeten worden gezien? Lees hier het artikel…

Datum: 19 februari 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox