Open Monumentendag

Een bijzondere erfgoedstad met toekomst

Eindhoven lijkt op het eerste gezicht geen historische monumentenstad. De skyline wordt er gedomineerd door moderne hoogbouw, afgewisseld met hier en daar een kerktoren en een inmiddels ongebruikte fabrieksschoorsteen. Toch neemt in de huidige stedelijke dynamiek erfgoed een steeds belangrijkere plaats in. Het raakt onlosmakelijk verbonden met de toekomst van de stad die zich ontpopt als een van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie.

In Eindhoven wordt er inmiddels gewerkt en gewoond in voormalige Philipsgebouwen, een aantal daarvan is rijksmonument. Creatieve ondernemers zijn actief in verlaten, historische panden. De monumentale parken van de stad spelen een belangrijk rol in de aantrekkingskracht en leefbaarheid van de stad. En, de enorme bouwproductie in de binnenstad heeft ook weer geleid tot nieuwe inzichten over de geschiedenis van Eindhoven dat al in 1232 stadsrechten kreeg.

Het comité Open Monumentendag Eindhoven ziet het als een uitdaging om verleden, heden en toekomst met elkaar te verknopen. Monumenten openen hier niet alleen hun deuren, maar vertellen ook hun bijzondere verhaal. Van hoe het was, hoe het is, en vaak ook hoe het wordt…

Open Monumentendag is een landelijk en jaarlijks evenement in het tweede weekend van september. Dan zijn er duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek. Het Eindhovense comité, onder voorzitterschap van Architectuurcentrum Eindhoven, realiseert elk jaar een programma met opengestelde monumenten, rondleidingen, lezingen, exposities en een thematische brochure met achtergrondartikelen.

De brochures van voorgaande edities staan in het archief. Bekijk hier de monumentenkaart van Eindhoven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox