Open Monumentendag

Een bijzondere erfgoedstad met toekomst

Eindhoven lijkt op het eerste gezicht geen historische monumentenstad. De skyline wordt er immers gedomineerd door moderne hoogbouw, afgewisseld met een historisch kerkgebouw en een inmiddels ongebruikte schoorsteen. In de huidige stedelijke dynamiek neemt erfgoed een steeds belangrijkere plaats in. Het raakt onlosmakelijk verbonden is met de toekomst van de stad die zich ontpopt als een van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie.

In Eindhoven wordt er inmiddels gewerkt en gewoond in voormalige Philipsfabrieken. Creatieve ondernemers zijn actief in verlaten, historische fabriekspanden. De monumentale parken van de stad spelen een belangrijk rol in de aantrekkingskracht en leefbaarheid van de stad. En de enorme bouwproductie in de binnenstad heeft ook weer geleid tot nieuwe inzichten over de geschiedenis van Eindhoven dat al in 1232 stadsrechten kreeg.

Het comité Open Monumentendag Eindhoven ziet het als een uitdaging om verleden, heden en toekomst met elkaar te verknopen. Monumenten openen hier niet alleen hun deuren, maar vertellen ook hun bijzondere verhaal. Van hoe het was, hoe het is, en vaak ook hoe het wordt…

Open Monumentendag is een landelijk en jaarlijks evenement in het tweede weekend van september. Dan zijn er duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek. Het Eindhovense comité, onder voorzitterschap van Architectuurcentrum Eindhoven, realiseert elk jaar een programma met open monumenten, rondleidingen, lezingen, exposities en een thematische brochure met achtergrondartikelen.

Bekijk hier het programma van 2018. De brochures van 2017, 2016 en 2015 staan in het archief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox