archief / downloads

Verslag lezing Kees Christiaanse / oktober 2018

Op maandag 1 oktober was Kees Christiaanse te gast bij Architectuurcentrum Eindhoven. Hij gaf in een uitverkocht auditorium een lezing over stedenbouw en actuele stedelijk ontwikkelingen. Het was een caleidoscopische reis door ruimte en tijd. Christiaanse reflecteerde op zijn eigen stedenbouwkundige plannen zowel uit zijn tijd bij Rem Koolhaas als op actuele projecten, die hij en zijn team momenteel in Azië aanpakken. Bekijk hier de in hoofdlijnen vergelijkbare lezing Inversion and Subtraction in Urban Design die Christiaanse gaf aan de Harvard University Graduate School of Design.

Christiaanse is geen onbekende in Eindhoven, hij was betrokken bij de ontwikkeling van het masterplan voor de vernieuwing en uitbreiding van Eindhoven Airport en bij het masterplan voor Kennedy Business Center. Momenteel werkt het bureau van Christiaanse (KCAP) aan de plannen voor de noordkant van het spoor (Fellenoord e.o.).

Christiaanse studeerde architectuur en stedenbouw aan de TU Delft. Vanaf 1980 tot 1989 was hij betrokken bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA) in Rotterdam, vanaf 1983 als partner. In 1989 richtte Kees Christiaanse zijn eigen bureau in Rotterdam op met de huidige naam KCAP Architects&Planners. Van 1990 – 2002 was hij betrokken als medeoprichter en partner van ASTOC Architects and Planners in Keulen. Gedurende zijn carrière heeft Christiaanse zijn werk als architect en stedenbouwkundige altijd gecombineerd met onderzoek en onderwijs, waardoor vruchtbare kruisbestuivingen ontstaan. Ook heeft Christiaanse zijn visies op stedelijke ontwikkeling verwoord in teksten, onlangs gebundeld in: Textbook. Collected Texts on the Built Environment 1990-2018, NAi010, Rotterdam 2018. Foto: Bas Gijselhart.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox