archief / downloads

Verslag ACE-sociëteit / januari 2019

Donderdag 17 januari vond bij Plug-in- City een netwerkbijeenkomst van de ACE-sociëteit plaats. Deze draaide rond het thema circulaire economie. Een uiterst actueel thema, en niet alleen omdat het event plaatsvond tijdens de Week van de Circulaire Economie. Veel ondernemers in de bouw, aannemers, ontwikkelaars,, toeleveranciers, maar ook architecten en vastgoedontwikkelaars zijn er serieus mee aan de slag. De initiatieven stapelen zich op.

Dat ziet ook de Sociaal Economische raad (SER). Maar tegelijk is de raad kritisch. Voor de Nederlandse economie volledig circulair is (in 2050), moet er nog veel gebeuren. Heel veel! Dat bleek uit een rapport dat de Raad onlangs publiceerde. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu vroeg de SER onderzoek te doen naar de manier waarop Nederland zo’n nieuwe volledig circulaire economie kan krijgen. Het rapport kreeg de veelzeggende ondertitel ‘Geen tijd te verliezen’. De SER dringt bij het kabinet aan op een radicale omslag.

Jaarlijks produceert Nederland zo’n 60 miljoen ton afval. Een heel groot deel daarvan, ruim 23 miljoen ton, is bouwafval. Bedrijven richten zich vaak nog op nieuwe grondstoffen, recycling is nog lang niet vanzelfsprekend. Volgens de SER moet daar snel verandering in komen. Zonder circulaire economie kunnen we straks niet leven. De grondstoffen raken op, we moeten aan de slag. En dat deden.

Onder leiding van Fulco Treffers bespraken we drie cases uit de bouw. Paul Megens presenteerde de ‘circulaire koers’ van het Oirschotse bedrijf De Meeuw, Erik Koremans van New Horizon ging onder meer in op hun business model en Wearthy-aanpak, Pim Elschot, werkzaam bij ZND NEDICOM, presenteerde het nieuwe circulaire product Citumen.

Tijdens het nagesprek met onder meer de inleiders en Elisabeth Boersma van BPD, Tim Kouthoofd, Bygg Architecture / Plug in City en Eerke Hoven van de Rabobank bleek dat er nog best hordes te nemen zijn. Een circulaire economie is ook echt een andere economie. Daar horen andere ideeën over financiering en (financiële) waarde bij. Maar ook op het gebied van wet- en regelgeving is er nog veel winst te boeken. Wat betekent het als je als ondernemer geen producten meer verkoopt maar diensten aanbiedt? Ook opdrachtgevers en ontwerpers zullen moeten nadenken over aspecten als de levens- en gebruikscyclus en hoe materialen bijvoorbeeld na deze gebruiksduur worden verwerkt en welke waarde ze nog kunnen vertegenwoordigen.

De circulaire economie komt er niet zo maar, dat is duidelijk. Kennisontwikkeling, nieuwe (financiële) concepten, experiment, maar vooral ook durf en ondernemerszin zijn nodig. En die energie was voelbaar, zeker tijdens het informele netwerkgedeelte van het event. De bijeenkomst in Plug-in-City was in dit opzicht een inspirerende opmaat naar nieuwe circulaire initiatieven. Een opsteker, er is immers geen tijd te verliezen…

Donderdag 17 januari vond de een netwerkbijeenkomst van de ACE-sociëteit plaats. Deze was georganiseerd in samenwerking met Plug-in-City en draaide rond het thema circulaire economie. Te gast waren onder meer Paul Megens (De Meeuw), Erik Koremans (New Horizon), Pim Elschot (ZND NEDICOM). Gespreksleiding: Fulco Treffers. Verslag: René Erven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox