archief / downloads

Reportage: Gebruikte stenen / NRE

Omroep Brabant zendt momenteel de serie ‘Gebruikte stenen’ uit, een serie tv-programma’s over industrieel erfgoed in de provincie Noord-Brabant. Voor het programma bezocht presentatrice Hannelore Struijs het NRE-terrein.

Hier werd eind 19de eeuw een grote gasfabriek gebouwd, met daar omheen in de loop der jaren allerlei andere panden. Gas wordt er al heel lang niet meer geproduceerd. Hoewel er ook nieuwbouw op het terrein staat, zijn veel panden herbestemd en hebben een nieuwe functie gekregen. Aan het worod komen uiteenlopende betrokkenen: vanuit de gemeente projectmanagers Marianne Willemsen en Stefanie Gijsbers, en stedenbouwkundige Tom van Tuijn. In de voormalige gasfabriek zit nu Fifth NRE. Initiatiefnemer Hein van Stiphout en architect Stefan de Bever lichten de transformatie toe. Daarnaast bezoekt Hannelore Struijs de oude Peelcentrale waar elektriciteit werd opgewekt. De ontwerpers Tineke Beunders en Nathan Wierink toveren dit vervallen gebouw om in een modern woon-werkpand.

In deze aflevering over Eindhoven komen ook vier andere voorbeelden van industrieel erfgoed langs in een korte beeldmontage: Innovation Powerhouse, de oude energiecentrale van Philips bekend als gebouw TR, de voormalige textielfabriek Schellens, een opvallend transformatorhuisje aan de Aalsterweg, en het Natuurkundig Laboratorium (NatLab) van Philips uit 1923.

Bekijk hier de uitzending.

Architectuurcentrum Eindhoven was inhoudelijk betrokken bij de totstandkoming van deze tv-serie. Foto Marie Louise Nijsing.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox