agenda

Sociëteit: bijeenkomst Yksi

Donderdag 10 februari 2022 ontvangen we onze sociëteitsleden voor een gesprek over de circulaire economie. Speciale gast is Joost Ector (EctorHoogstad Architecten). Hij zal een korte lezing verzorgen waarin hij zijn visie op duurzaamheid en circulariteit toelicht. Aanleiding is gebouw R10 op de Fontys Campus waarin een aantal duurzaamheidseisen zijn vertaald in een aansprekend en flexibel onderwijsgebouw. Het gebouw won onlangs Beste Schoolgebouw van het Jaar Award van Architectenweb. Sociëteitsleden ontvangen een uitnodiging voor deze bijeenkomst. Meer weten? Mail ons dan.

Door een reeks uitkragingen bevindt de toegang van R10 zich in het hart van het gebouw. In deze entreezone start een ‘diagonale boulevard’ die alle verdiepingen verbindt. De diagonale as rijgt een diversiteit aan ontmoetingsruimtes aaneen en vormt daarmee het sociale hart van het gebouw. De diagonale boulevard is een aantrekkelijk alternatief en ontmoedigt daarmee liftgebruik. Door de volledig transparante gevel houden studenten en medewerkers in het gebouw contact met het groene hart van de campus. Als tegenhanger van de entreeoverstek verrijst het gebouw aan de westzijde in terrassen. Hierdoor zorgt het voor meer middagzon op de campus. Elke verdieping heeft een eigen groene verbinding met de centrale buitenruimte.

Duurzaamheid en circulariteit staan ​​centraal in het ontwerp. Het energieverbruik wordt geminimaliseerd door een hoogwaardige isolerende gebouwhuid. Het gebouw heeft geen gasaansluiting meer. Aanvullende installatiemaatregelen zoals het gebruik van WKO, warmtepompen en zonnepanelen zorgen voor een energie-efficiëntie van 40% onder de 2021-regelgeving. Het slimme blauw-groene dak heeft een computergestuurd systeem voor het afvoeren of vasthouden van regenwater. Dit zorgt voor extra koeling en optimaliseert tevens het rendement van de zonnepanelen.

De toegepaste materialen zijn waar mogelijk circulair (bijvoorbeeld herbruikbaar). De gevels zijn opgebouwd uit Dubokeur SIPS panelen en afgewerkt met thermisch verduurzaamd grenenhout. EHA ontwierp ook het interieur, inclusief alle inrichting, groen en grafische vormgeving. Het interieurontwerp stimuleert de creativiteit van de gebruiker, die sterk wordt aangemoedigd om zijn studieomgeving aan te vullen en te ontwikkelen. Circulariteit was daarbij een leidend principe: bestaande meubels zijn hergebruikt en opnieuw geïntegreerd, terwijl nieuwe toevoegingen zijn gemaakt van circulaire en natuurlijke materialen.

do 10 februari
Tijd: 16:00
Locatie: Yksi
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 02/10/2022 16:00 02/10/2022 18:00 Europe/Amsterdam Sociëteit: bijeenkomst Yksi Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Yksi
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox