agenda

Online bijeenkomst Buitenkans 5/5

De woningbouwopgave en het buitengebied?

Brainport Eindhoven timmert stevig aan de weg. Al jaren groeit de economie er bovengemiddeld hard. Deze economische groei is een van de belangrijkste stimulansen voor de huidige hoog-dynamische ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Maar wat gebeurt er eigenlijk buiten de stad, in de dorpen en het buitengebied in de periferie? Voor welke ruimtelijke en maatschappelijke uitdagingen staat de regio en hoe worden deze aangepakt? Anne Seghers, onderzoeker bij Ruimtevolk, schetst aan de hand van zeven thema’s de belangrijkste ruimtelijke trends en ontwikkelingen voor Oost-Brabant en kansrijke manieren om hiermee aan de slag te gaan.

Een belangrijke trend waar we vervolgens langer bij stil staan is de woonopgave. De provincie heeft becijfert dat voor 2030 er zo’n 120.000 woningen moeten worden gebouwd. Dat betekent een groei van de woningvoorraad van 11,7 procent in Zuidoost-Brabant. Deze opgave is zowel kwantitatief: zorgen voor voldoende woningen, als kwalitatief: zorgen voor passende woningen die aansluiten op de woonvraag.

De opgave in de grote steden, zoals Eindhoven en Helmond, is anders dan die in de dorpen. Juist hier in kleinere gemeenten zijn kiemen te vinden van innovatieve woonprojecten. Projecten die de woonopgave weten te koppelen aan maatschappelijke innovatie om de veerkracht van lokale gemeenschappen te versterken. Biedt dit aanknopingspunten waar ook de grotere steden van kunnen leren?

Deze vraag verkennen we aan de hand van twee innovatieve cases. In de eerste plaats bespreken we project Optimus, de ontwikkeling van supergoed geïsoleerde, energieleverende en fabrieksmatig geproduceerde sociale huurwoning. Daarnaast zoomen we in op project Kloostervelden in Sterksel. Bij deze ontwikkeling gaan de versterking en het behoud van de ruimtelijke en historische kwaliteiten van het voormalige kloosterterrein hand in hand met het vitaal houden van de lokale dorpsgemeenschap.

Aanmelden kan via deze link.

Dit programma wordt verzorgd door Architectuurcentrum Eindhoven.

wo 16 juni
Tijd: 20:00
Locatie: nvt
Aanmelden/tickets/download
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 06/16/2021 20:00 06/16/2021 21:30 Europe/Amsterdam Online bijeenkomst Buitenkans 5/5 Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven nvt
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox