agenda

Online bijeenkomst nieuwe woonlandschappen

Niet alleen werkt Eindhoven hard aan het opschroeven van de woningbouwproductie, het woonlandschap zelf verandert ook sterk. Mede ingegeven door de behoefte aan andere woonvormen en het achterblijven van het woningaanbod is er momenteel veel aandacht voor het collectief ontwikkelen van kleine wooncomplexen (cpo), zelfbouw en de oprichting van wooncorporaties.

Liezelotte Nagtegaal stelde in het ED van 9 maart 2021 dat Eindhoven voor elk woningbouwplan zou moeten vastleggen hoeveel ruimte wordt gereserveerd voor dit soort nieuwe woonvormen. Liefst in een hard percentage, waar ontwikkelaars, corporaties en de gemeente zich aan moeten houden. Ze is initiatiefnemer van het landelijke manifest Passend beleid voor collectieve en andere woonvormen. Het stuk is vooral bedoeld om politieke partijen te beïnvloeden. Zodat ze suggesties meenemen in hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en de coalitievorming daarna.

De behoefte aan een ‘andere’ manier van wonen groeit. 20 tot 25 procent van de woningzoekenden wil niet gewoon in een woning van een projectontwikkelaar wonen, stellen de opstellers van het manifest. Zij willen zelf bouwen, met een groep die meer oog heeft voor samen wonen, duurzaamheid en betaalbaarheid.

In de uitzending Wonen buiten de box, die onlangs is uitgezonden, onderzocht VPRO Tegenlicht enkele inspirerende woonvormen In deze uitzending komen uiteenlopende ondernemers aan het woord en worden inspirerende oplossingen getoond.

Ook in Eindhoven spelen er tal van initiatieven. We bespreken er drie. Te gast zijn (onder voorbehoud): Tom van Tuijn (Buurtschap te Veld); Jos Lichtenberg (Living Lab 040); Raoul Vleugels en/of Philippe Rol (Meer&Deel); Peter Portheine (Brainport Smart District) en Angelique Bellemakers (Inbo). Afbeelding CPO-project Meer&Deel / Vredeoord.

do 08 april
Tijd: 16:00
Locatie: nvt: digitaal
Aanmelden/tickets/download
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 04/08/2021 16:00 04/08/2021 17:00 Europe/Amsterdam Online bijeenkomst nieuwe woonlandschappen Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven nvt: digitaal
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox