agenda

ACE-Lezing: inspiraties…

Architectuurcentrum Eindhoven geeft graag het podium aan ontwerpers om over hun inspiraties en projecten te vertellen. Op maandag 11 maart zijn te gast: Jan Timmers en Frank Havermans. Jan Timmers spreekt dan over Samuel Mockbee, een architect die hij vrij toevallig op het spoor kwam en waarover hij onlangs een essay schreef. Frank Havermans vertelt over zijn fascinaties voor de grote Aziatische metropolen en waar hij verschillende projecten deed.

Jan Timmers volgde een opleiding in beton-, staal- en houtconstructies. En na zijn studie architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Tilburg bleef hij gefascineerd door de schoonheid van constructies. Tussen 1988 en 1992 werkte Timmers als architect op het bouwbureau van het Ministerie van Onderwijs in Mozambique. Hier ondervond hij hoe de architectenprofessie leunt op zowel sociale als culturele betrokkenheid… Juist deze aspecten vormen een het fundament van het werk van de Amerikaanse architect Samuel ‘Sambo’ Mockbee (1944-2001). Hij was ervan overtuigd dat iedereen, rijk of arm, recht had op ‘een schuilplaats voor de ziel’ en streefde in zijn werk naar ‘rechtvaardigheid en wederzijds respect tussen alle mensen’. Mockbee was medeoprichter van het ‘Rural Studio’-programma aan de Auburn University in Hale County (Alabama). Hierdoor werd ontwerponderwijs de kern van zijn architectuur- en ontwerppraktijk. Met het studieprogramma wilde Mockbee zogenaamde ‘burgerarchitecten’ (citizen architects) opleiden. Architecten die een integraal onderdeel van de gemeenschap vormen, en die samen met deze gemeenschap op een democratische manier vormgeven aan hun leefomgeving. De laatste jaren is er weer veel aandacht voor deze thematiek. Bij tal van wooninitiatieven staat het thema ‘collectiviteit’ centraal, en onderzoeken architecten de mogelijkheden hoe architectuur kan bijdragen aan gemeenschapsvorming. Lees hier een essay dat Jan Timmers schreef over Samuel Mockbee, en bekijk hier de film Citizen Architect.

Frank Havermans maakt op onverwachte locaties installaties en objecten die vaak op een eigenzinnige manier refereren aan de historie van de plek. Daarnaast is al decennia geboeid door metropolen en hun genadeloze groei, en bezocht tal van steden zoals São Paulo, Rio de Janeiro, Hong Kong, Taipei (Taiwan), Shenzhen en Chongqing, een van de snelst groeiende steden van China. Het genadeloze karakter van de ontwikkelingen en de sociale impact die dit heeft op verschillende bevolkingsgroepen is schrijnend. Het verschil in levensstandaard is extreem en vol onrecht. Deze samenlevingsvorm is verworden tot een Urban Jungle waar het recht van de sterkste maar vooral het recht van de rijkste geldt. Hoe organiseren individuen zich in deze ogenschijnlijk ongereguleerde betongrijze werelden en wat is hun impact op de stedelijke ontwikkeling? Deze observaties vertaalde Havermans in verschillende werken zoals Bang Bang (2016), waarin groepjes sterke mannen van uiteenlopende leeftijden uit Chongqing, gehurkt en gegroepeerd op een hoek van de straat wachten op een ‘sjouwklus’. Havermans huurde de sjouwers in om een denkmodel te vervoeren dat gebaseerd is op de imaginaire driedimensionale weergave van de plattegrond van Chongquig. Urban Fleet (2022) is daarentegen een werk met een tegengesteld denkscenario, waarbij de rijke bevolkingslaag zich afwendt van de chaos op de wereld en zich op grote drijvende structuren vestigt. Daarnaast gaat hij vaak op zoek naar de historie en het oorspronkelijke karakter van de plek. Zo speelt bijvoorbeeld het Taiwanese Fort Zeelandia een cruciale rol in de performancefilm As Long as Trade Moves (2023). Van 18 februari tot 24 maart 2024 het werk van Frank Havermans te zien in het Eindhovense Albert Van Abbehuis.

Toegang: gratis.

Aanmelden: niet noodzakelijk

Foto: Auburn Rural Studio, Harris House “Butterfly”, ontworpen en gebouwd door tweedejaars architectuurstudenten van Rural Studio.

 

ma 11 maart
Tijd: 20:00
Locatie: Natlab
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 03/11/2024 20:00 03/29/2024 22:00 Europe/Amsterdam ACE-Lezing: inspiraties… Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Natlab
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox