agenda

Gezonde verdichting: Floris Alkemade

‘Wat we doen met onze steden heeft alles te maken met zorg en welzijn.’ Met deze stelling lanceerde Floris Alkemade in 2016 de prijsvraag Who Cares – communities of practice. In zijn introductie op deze prijsvraag zette Alkemade uiteen hoe de maatschappij is veranderd: allerlei (zorg)systemen, die juist altijd van grote waarde zijn gebleven voor de gemeenschap, functioneren niet goed meer, en dat heeft een negatieve weerslag op de leefkwaliteit in veel woonwijken. Het keren van deze tendens vraagt om nieuwe ideeën en om een andere aanpak: als we niet ingrijpen dan heeft dat directe invloed op de kwaliteit van leven van heel veel mensen.

Who Cares resulteerde in 174 ontwerpen rond innovatieve woon- en zorgthema’s. Vijf jaar later staan we met Alkemade opnieuw stil bij deze thematiek. Wat is er veranderd? Heeft de prijsvraag inderdaad geleid tot een andere visie op zorg, welzijn en ruimtelijke ontwikkeling? Zijn er stappen gezet?

Floris Alkemade is architect en stedenbouwkundig ontwerper. Hij was 18 jaar lang verbonden aan het bureau Office for Metropolitan Architecture (OMA), waarvan de laatste acht jaar als partner. Tussen tussen 2015 en 2021 was hij Rijksbouwmeester en initieerde tal van studies en opdrachten, onder meer Who Cares en Brood en Spelen. In maart 2022 werd bekend dat aan Alkemade de Rotterdam-Maaskantprijs, een prestigieuze oeuvreprijs voor architectuur, is toegekend.

Gastpanelleden zijn Jim van den Beuken (Vitalzone/gemeente Eindhoven) en Nancy van Loon (Lumens). Deze lezing is onderdeel van het jaarprogramma Gezonde verdichting dat Violette Schönberger voor Architectuurcentrum Eindhoven samenstelt.

Afbeelding: Care2Share – Oosterparkwijk, NOHNIK architecture and landscapes e.a.

ma 10 oktober
Tijd: 20:00
Locatie: Natlab
Aanmelden/tickets/download
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 10/10/2022 20:00 10/10/2022 22:00 Europe/Amsterdam Gezonde verdichting: Floris Alkemade Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Natlab
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox