agenda

Gebruikte stenen: NRE

Omroep Brabant zendt momenteel de serie ‘Gebruikte stenen’ uit, een serie tv-programma’s over industrieel erfgoed in de provincie Noord-Brabant. Voor het programma bezocht presentatrice Hannelore Struijs het NRE-terrein. Hier werd eind 19de eeuw een grote gasfabriek gebouwd, met daar omheen in de loop der jaren allerlei andere panden. Gas wordt er al heel lang niet meer geproduceerd. Hoewel er ook nieuwbouw op het terrein staat, zijn veel panden herbestemd en hebben een nieuwe functie gekregen. Hannelore loopt over het oude fabrieksterrein met mensen die vanuit de gemeente verantwoordelijk zijn voor alle vernieuwingen. Dit zijn projectmanagers Marianne Willemsen en Stefanie Gijsbers, en stedenbouwkundige Tom van Tuijn. In de voormalige gasfabriek zit nu Fifth NRE. Hannelore spreekt met de initiatiefnemer Hein van Stiphout en met de architect van de transformatie, Stefan de Bever. Daarnaast bezoekt ze de oude Peelcentrale waar elektriciteit werd opgewekt. De ontwerpers Tineke Beunders en Nathan Wierink toveren dit vervallen gebouw om in een modern woon-werkpand.

In deze aflevering over Eindhoven komen ook vier andere voorbeelden van industrieel erfgoed langs in een korte beeldmontage: Innovation Powerhouse, de oude energiecentrale van Philips bekend als gebouw TR, de voormalige textielfabriek Schellens, een opvallend transformatorhuisje aan de Aalsterweg, en het Natuurkundig Laboratorium (NatLab) van Philips uit 1923. Op dinsdag 24 november wordt deze aflevering uitgezonden.

Architectuurcentrum Eindhoven was inhoudelijk betrokken bij de totstandkoming van deze tv-serie. Foto Marie Louise Nijsing.

di 24 november
Tijd: 17:54
Locatie: nvt
Aanmelden/tickets/download
Zet in mijn agenda 11/24/2020 17:54 11/24/2020 19:00 Europe/Amsterdam Gebruikte stenen: NRE Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven nvt
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox