In het weekend van 17 en 18 juni vindt de jaarlijkse Dag van de Architectuur plaats. Het programma in Eindhoven zoomt in op de architectuur van na 1965, de zogenaamde Post65-periode. De aanleiding daarvoor is de eerste inventarisatie van belangwekkende gebouwen en gebouwcomplexen uit deze periode door de gemeente. De dag zal bestaan uit een kennisbijeenkomst in Natlab op vrijdag 16 juni en drie rondleidingen op zondag 18 juni vanaf 14.00 uur. Aanmelden voor de wandelingen is noodzakelijk. Foto: Heuvelgalerie, architect W. Brune.
Architectuurwandeling 1: Post 65 en de Bergen. Verken samen met Ton Langenberg de bouwgeschiedenis van de Bergen, een uniek stukje stad ook bekend als het Quartier Latin van Eindhoven In de jaren zeventig en tachtig laf deze buurt er minder fraai bij. Veel huizen waren verouderd en in slechte staat. Buurtbewoners kwamen er meerdere keren in actie… Ton Langenberg werkte lange tijd bij de gemeente o.m. als secretaris van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Aanmelden vanaf 10 juni via deze link.
Architectuurwandeling 2: Post 65 en Fellenoord. Wandel met Ronald Rijnen vanaf de VVV-kiosk naar de Fellenoord en kom van alles te weten over het verleden en de toekomst van deze dynamische plek. Ronald Rijnen werkt bij de gemeente en is betrokken bij de ontwikkeling van Fellenoord. Aanmelden vanaf 10 juni via deze link.
Architectuurwandeling 3; Post 65 tussen Stadhuis en de Heuvel. René Erven vertelt tijdens de wandeling onder meer over de roerige geschiedenis rond het Cityplan, het Heuvelplan en de moeizame ontwerpgeschiedenis van het stadhuis. René Erven is coördinator van het Architectuurcentrum en deed onderzoek naar de ontwikkeling van het Stadhuis en de Heuvel. Aanmelden vanaf 10 juni via deze link.
Architectuurwandeling 4: Post 65 in het Vonderkwartier. Buurtbewoner Harry Janssen vertelt tijdens deze wandeling over zijn woonwijk, maar ook over de turbulente ontstaansgeschiedenis van het Lodewijk Napoleonplein. Bewoners kwamen in verzet tegen de aanleg van een drukke verkeersweg. Na jaren van juridisch getouwtrek werd pas begin jaren negentig het huidige plein opgeleverd. Lees hier meer. Harry Janssen stelde samen met Freek Rurop een boek samen over de 100-jarige wijk. Aanmelden vanaf 10 juni via deze link.