agenda

Debat: Slimme verdichting / Brainport 2.0

Op maandag 18 oktober ontvangen we om 20.00 uur in Natlab Jaap Evert Abrahamse, Kees Doevendans en Rob van Gijzel in de lezingenserie over de slimme verdichting van Eindhoven Brainport. Centraal staan de geschiedenis én toekomst van Brainport.

Jaap Evert Abrahamse is architectuurhistoricus en medesamensteller van de Historische Atlas van Eindhoven die in 2020 verscheen. Hij onderzocht de stedenbouwkundige en planmatige uitleg van Amsterdam. Dit resulteerde in zijn proefschrift De grote uitleg van Amsterdam: stadsontwikkeling in de zeventiende eeuw. Er werd een plan gemaakt dat rekening hield met alle aspecten van de stad: wonen, economie, verkeer. Zijn hieruit lessen te trekken voor de huidige stedelijke verdichtingsopgave?

Kees Doevendans is voormalig universitair hoofddocent van de Faculteit Bouwkunde van de TU/e. Hij deed o.m. onderzoek naar de ruimtelijke geschiedenis van de regio Eindhoven en schreef voor Architectuurcentrum Eindhoven de publicatie ‘De Ontphilipse Stad’. Aan de hand van de periodisering – pre-industrieel, industrieel (Philips) en postindustrieel (Brainport) – staat hij stil bij de specifieke ruimtelijke dynamiek van deze periodes en hoe Eindhoven zich kon ontplooien tot een aantrekkelijke hightech productieregio van wereldfaam.

Voormalig burgemeester Rob van Gijzel focust in zijn bijdrage op de toekomst. Hij heeft tijdens zijn ambtsperiode (2008-2016) de economische kracht van de Brainportregio, zowel nationaal als internationaal, op de kaart gezet. Inmiddels stapelen de ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke opgaven zich op. De energietransitie, de klimaatopgave en de woningbouwopgave vragen een handelingsperspectief. Tegelijk is het economische concept Brainport toe is aan een nieuwe impuls. Wordt het niet tijd voor een visie op Brainport 2.0 met niet alleen een economische agenda, maar ook een ruimtelijke en een sociale?

Na afloop gaat Eric Frijters met de gasten en de zaal in gesprek. Eric Frijters is architect en onderzoeker en een jaar lang gastprogrammamaker van Architectuurcentrum Eindhoven. Hij is samen met Olv Klijn oprichter van het in Amsterdam gevestigde ontwerp- en onderzoeksbureau FABRICations. Hij is daarnaast lector Future Urban Regions (FUR) aan de Nederlandse Academies van Bouwkunst. Hij is gefascineerd door stedelijke (eco)systemen en onderzoekt vernieuwende ontwerpmiddelen om de bestaande stad slimmer te laten functioneren. Dit thema ‘slimme verdichting’ staat centraal in het programma van Architectuurcentrum Eindhoven 2021/2022.

De bijeenkomst is gratis bij te wonen, na aanmelding. Natlab controleert je coronatoegangsbewijs. Dit kan een bewijs van vaccinatie, herstel, of een negatieve test (binnen 24 uur voordat de bijeenkomst begint) zijn, die je laat zien in de CoronaCheck-app. Je mag ook een papieren bewijs laten zien, dat je kunt printen via coronacheck.nl. Vergeet niet om je identiteitskaart of paspoort bij de hand te houden. 

Gegevens bijeenkomst: maandag 18 oktober, 20.00-22.00 uur, zaal open vanaf 19.50 uur. Toegang gratis, aanmelden verplicht.

ma 18 oktober
Tijd: 20:00
Locatie: Natlab
Aanmelden/tickets/download
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 10/18/2021 20:00 10/18/2021 22:00 Europe/Amsterdam Debat: Slimme verdichting / Brainport 2.0 Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Natlab
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox