agenda

DDW debat: verdichting / inbreiding

Zondagochtend 17 oktober start om 10.00 uur (!) bij Fifth NRE een ‘Future City Talk’ over stedelijke verdichting. Te gast zijn Don Murphy (VMX architects) en Bas Horsting (Sweco). Gespreksleider is Christele Harrouk (Archdailly).

Nederland staat voor enorme uitdagingen: de energietransitie, de klimaatadaptatie en niet in de laatste plaats de woningbouwopgave, waarbij vaak het getal van 1 miljoen te bouwen woning wordt genoemd. In die discussie ligt veel nadruk op het ‘bijbouwen’ – het vergroten van de woningvoorraad – aan de randen van de steden. Maar in de stad is nog volop ruimte. Als stadcentra en bestaande woonwijken in Nederland met 10-15% worden verdicht, dan kunnen daar volgens deskundigen ook een miljoen woningen worden gerealiseerd.

Het absorptievermogen van de bestaande stad voor extra woningbouw is groot. Inbreiding biedt bovendien ook kansen om de woningbouwopgave te koppelen aan de andere grote ruimtelijke opgaven waar we in Nederland voor staat. Als gevolg van de klimaatverandering is duurzame verstedelijking de echte uitdaging. Woonwijken moeten niet alleen wooncomfort bieden, maar zullen ook natuurinclusief, circulair en klimaatbestendig moeten zijn. Goed beschouwd is niet het bijbouwen van woningen het grootste probleem, wel de vormgeving van levendige, betekenisvolle en betaalbare plekken in het bestande stedelijke weefsel. Het de vormgeving van dit soort plekken vergt verbeeldingskracht en visie van ontwerpers en architecten… Met andere woorden hoe maken we werk van een aangename verdichting?

Don Murphy schetst ter introductie kort zijn visie op de Nederlandse urbanisatie, waarbij hij laat zien dat er niet echt sprake is van verdichting. De beschikbaar ‘leefruimte’ per inwoner neemt alleen maar toe. Kortom, echt inbreiden is nu urgenter nat ooit. Bovendien ziet hij overal dezelfde generieke oplossingen. Hij vraagt zich af of er ook een architectuur mogelijk is die meer geworteld is op de plek: ‘from anywhere to somewhere’. Bas Horsting bespreekt creatieve oplossingen voor het meervoudig gebruik van de beperkte stedelijke ruimte. Architectuurcentrum Eindhoven is content partner van deze City Talk, onderdeel van het programma van de DDW. Meer info en aanmelden via deze website. Het gesprek vindt plaats in het Engels. Foto: Fifth / Bas Gijselhart

De bijeenkomst is uitsluitend toegankelijk met entreebewijs en je coronatoegangsbewijs. Dit kan een bewijs van vaccinatie, herstel, of een negatieve test (binnen 24 uur voordat de bijeenkomst begint) zijn, die je laat zien in de CoronaCheck-app. 

zo 17 oktober
Tijd: 10:00
Locatie: Fifth NRE
Aanmelden/tickets/download
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 10/17/2021 10:00 10/17/2021 11:00 Europe/Amsterdam DDW debat: verdichting / inbreiding Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Fifth NRE
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox