agenda

Architectuur- en stedenbouwexcursie: Wuppertal/Krefeld

De jaarlijkse architectuur- en stedenbouwexcursie van Architectuurcentrum Eindhoven gaat dit jaar naar Wuppertal en Krefeld. Deze is inmiddels volgeboekt. Op donderdag 16 mei bezoeken we in de ochtend de stad die de afgelopen jaren hard gewerkt heeft aan de vernieuwing van het stationsgebied Döppersberg. 140.000 passagiers maken nu dagelijks gebruik van dit belangrijke ov-knooppunt, dat in november 2018 werd geopend. Wuppertal beschikt daarmee over een moderne en functioneel uitgeruste transporthub met hoge verblijfskwaliteit en fraaie, uitnodigende toegang naar de stad. Dit grootschalige transformatieproject is een interessante case voor Eindhoven waar ook het busstationsgebied in de komende jaren zal worden herontwikkeld.

Wuppertal is de grootste stad in de heuvelachtige regio Bergisches Land en valt op door de bebouwing tegen de heuvelflanken en de rijkdom aan bomen en groen. De stad geniet wereldwijde bekendheid vanwege de zogenaamde Schwebebahn. Deze een hangende monorail, die grotendeels boven de rivier de Wupper ‘zweeft’, werd ontworpen door Eugen Langen en is als sinds 1 maart 1901 in gebruik. Helaas is de verbinding tijdelijk buiten gebruik gesteld, nadat er een technisch probleem is ontdekt eind 2018. Er zijn onderdelen van de constructie losgeschoten en naar beneden gevallen.

Wuppertal telt 345.425 inwoners en het stadsgebied heeft een oppervlakte van 168,41 km². De stad is in 1929 ontstaan uit samenvoeging van Barmen, Elberfeld, Vohwinkel, Cronenberg, Ronsdorf en enkele dorpen, waaronder Beyenburg. Eigenlijk zou je van een stad met een januskop kunnen spreken: Wuppertal heeft twee belangrijke centra (Bramen en Elberfeld) verbonden door de Wupper en de Schwebebahn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stads- en industriebebouwing voor 40% vernietigd, desondanks heeft Wuppertal nog meer dan 4500 historische gebouwen die als nationaal monument zijn geregistreerd. De meeste hiervan stammen uit de periode van het classicisme, art nouveau en het modernisme. Het oude spoorwegstation in Elbersfeld, een van de oudere stadsdelen van Wuppertal die we in de ochtend bezoeken, is bijvoorbeeld een fraai voorbeeld van classicistische architectuur. Het is ontworpen door de architecten Hauptner en Ebeling en opende in 1850.

Wuppertal is een industrieregio met van oudsher textiel-, ijzerwarenindustrie, technologie en chemie. Farmacieconcern Bayer, bekend van de aspirine, is er in 1863 opgericht. Later zou dit concern verhuizen naar Leverkusen. De textiel is in de jaren zeventig verdwenen door verplaatsing van de productie naar landen met lagere lonen. Twee grote Duitse ziektekostenverzekeraars zetelen ook in Wuppertal. In 1972 werd de Bergische Universität Wuppertal opgericht met momenteel circa 20.000 studenten.

Na het bezoek aan Döppersberg vertrekken we met de bus naar Skulpturenpark Waldfrieden. Dit is een beeldenpark met expositiehal van de Britse beeldhouwer Tony Cragg (1949). We lunchen in Café Podest, en lopen via en relatief steile weg naar dit café. Langs het pad staan enkele beelden van Cragg die woont en werkt in Wuppertal. Na de lunch in het Skulpturenpark rijden we in ongeveer een uur met de bus verder richting Krefeld. Hier bezoeken er Museum Haus Lange Museum Haus Esters. Deze twee woonhuizen zijn gebouwd naar ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969).

Krefeld is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en telt 222.500 inwoners. De stad bestaat uit drie delen: het classicistische Krefeld, het barokke Uerdingen en het middeleeuwse burchtstadje Linn. In de 18e eeuw groeide Krefeld dankzij de textielindustrie. Deze industrie drukte zijn stempel op de stad: er verschenen fabriekscomplexen, fabrikantenvilla’s, parken en arbeiderswijken.

do 16 mei
Tijd: 08:30
Locatie: Busexcursie Wuppertal/Krefeld
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 05/16/2019 08:30 05/16/2019 18:00 Europe/Amsterdam Architectuur- en stedenbouwexcursie: Wuppertal/Krefeld Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Busexcursie Wuppertal/Krefeld
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox