agenda

ACE-sociëteit: Start jaarprogramma

Op donderdag 23 september in Natlab tussen 16.00-18.00 uur lanceert onze gastprogrammaker Eric Frijters* de contour van het nieuwe jaarprogramma. Hij gaat bovendien met jullie in gesprek over de actuele stedelijke uitdagingen en het slim mengen van functies.

Nederlandse steden staan aan de vooravond van grote uitdagingen: de klimaatopgave, de energietransitie, het circulair maken van de economie en niet in de laatste plaats de veelbesproken woningbouwopgave. Verdichting van het huidige stedelijke weefsel met een slimme mix aan woon- en werkfuncties is daarbij cruciaal. Het slim mengen van functies in elkaars nabijheid heeft namelijk tal van positieve effecten en levert vitale en levendige wijken op.

Dat bewijst de herontwikkeling van Strijp-S en meer recent het NRE-terrein. En, ook de voor Eindhoven belangrijke ontwikkeling Internationale KnoopXL (Fellenoord) zet in op een mix van functies en een kwalitatief hoogwaardige publieke ruimte. Echter, vooralsnog is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de ideale mix van wonen, werken én circulair produceren.

Een goed samengestelde combinatie van stedelijke functies in elkaars nabijheid, zo is de hypothese van dit jaarprogramma, zal leiden tot een beter circulair stedelijk metabolisme. En, een beter functionerend stedelijk metabolisme leidt tot een verkleining van de ecologische voetafdruk. Met andere woorden: een compacte en slim gemengde stad is een duurzame stad.

Eric Frijters wil deze hypothese het komende jaar met jullie onderzoeken. Niet door meteen oplossingen aan te dragen, maar door in eerste instantie de opgave – het mixen van stedelijke functies in elkaars nabijheid – te bevragen. Welke functies vullen elkaar goed aan en welke niet? Welke juridische regels zijn er en wat betekent dat voor de ruimtelijke ontwikkeling? Hoe kijken ondernemers naar deze problematiek? Hoe kunnen ook kringlopen van grondstoffen en reststoffen worden gesloten binnen een verdicht stedelijk gebied? Wat is daar voor nodig?

We organiseren deze bijeenkomst speciaal voor onze sponsors en relaties. We kunnen i.v.m. met de coronaregels van Natlab geen extra gasten meer ontvangen.

*Eric Frijters is architect en onderzoeker. Hij is samen met Olv Klijn oprichter van het in Amsterdam gevestigde ontwerp- en onderzoeksbureau FABRICations. Hij is daarnaast lector Future Urban Regions (FUR) aan de Nederlandse Academies van Bouwkunst. Het lectoraat onderzoekt stedelijke (eco)systemen en vernieuwende ontwerpmiddelen voor de bestaande stad. FABRICations is eveneens betrokken bij de ontwikkeling van het VDMA-terrein in Eindhoven.

do 23 september
Tijd: 16:00
Locatie: Natlab
Vragen? Mail ons!
Zet in mijn agenda 09/23/2021 16:00 09/23/2021 06:00 Europe/Amsterdam ACE-sociëteit: Start jaarprogramma Georganiseerd door Architectuurcentrum Eindhoven Natlab
Contact
Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox