actualiteit

‘Woonkansen’ voor zwerfjongeren op vergeten plekjes

Vergeten plekjes waar je voor jongeren snel – eventueel tijdelijke – woningen zou kunnen bouwen. Daar is Pauwert Architectuur samen met maatschappelijke organisaties naar op zoek… Bij de maatschappelijke opvang van Springplank 040 verblijven nu zo’n honderd dakloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar, zo’n 30 procent van alle cliënten van Springplank 040. Hun grootste probleem is dat ze geen betaalbare woning kunnen vinden, en daarmee in de opvang terechtkomen. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer jongeren in de problemen. Die blijven onder de radar omdat ze geen hulp zoeken.

Pauwert Architectuur zag het probleem en pakte de handschoen op. Met een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is een onderzoek gestart naar de vergeten plekjes: verrommelde plekjes tegen blinde gevels van woningen en flatgebouwen, waar nu struiken, vuilnisbakken of parkeerplaatsen zijn, om lege grasvelden en plantsoenen, en platte daken van panden; of oude bedrijfsgebouwen die in onbruik zijn geraakt, met onkruid begroeide parkeerplekken of vervallen garageboxen.

Het is niet meteen de bedoeling om zelf te gaan ontwerpen voor al die plekken. De initiatiefnemers willen in ieder geval het gesprek aanwakkeren over dit probleem, zodat mensen zich ervan bewust worden. De architecten gaven onlangs tijdens de DDW een presentatie over het project Woonkansen. Het onderzoek wordt uitgevoerd  in samenwerking Stichting SpringplankSZN (Stichting Zwerfjongeren Nederland)Bouwsociëteit Zuidoost Brabant en TU/e Urban Labs.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox