actualiteit

Vernieuwing terminal Eindhoven Airport

Eindhoven Airport start eind dit jaar met de bouw van de uitbreiding van de terminal. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door een team dat betstaat uit EGM architecten, Iv en Peutz. Uitbreiding was nodig vanwege de stijging van het aantal passagiers. De huidige terminal is gebouwd voor zo’n 5 miljoen passagiers per jaar. In 2023 lag dat aantal op 6,8 miljoen passagiers en ook dit jaar verwacht Eindhoven Airport een vergelijkbar passagiersaantal te verwerken.

Volgens de plannen wordt de huidige terminal aan luchtzijde (na de security check) met circa 10.000 vierkante meter vergroot. Aan landzijde (voor de security check) wordt de terminal met 2.000 vierkante meter uitgebreid. Hier komt ook de kenmerkende nieuwe entree. Er komt ook een nieuwe bagagehal met ondergrondse bagagekelder. De uitgebreide terminal biedt meer ruimte voor (extra) gates. Ook het non-Schengengebied wordt verruimd. Verder ontstaat meer ruimte voor horeca. De uitbreiding komt op de begane grond, de eerste verdieping en ondergronds.

Bij de nieuwe terminal worden veel materialen hergebruikt, bijvoorbeeld de geveldelen uit de bestaande terminal. De constructie aan de luchtzijde bestaat uit duurzaam hout en na de uitbreiding functioneert de terminal volledig gasloos. Er wordt dan voor het verwarmen en koelen van het gebouw gebruik gemaakt van twee warmte-koude-opslaginstallaties. Een daarvan wordt aangelegd in de uitbreiding van de terminal. Op het dak van de uitbreiding van de terminal komen bijna 1.100 zonnepanelen. Daarmee wordt straks jaarlijks ongeveer 363.500 kilowattuur energie opgewekt, dat is circa 40% van het energieverbruik in het nieuwe gedeelte van de terminal. Een deel van het dak wordt voorzien van sedumbeplanting. Dit draagt bij aan wateropvang en isolatie van de terminal. In de kelder komt een waterbassin waar het hemelwater wordt opgevangen. Dat water wordt gebruikt voor de toiletten in de uitbreiding. Het ontwerp wordt zo vormgegeven dat in de toekomst materialen eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Bijna al het materieel dat tijdens de bouw wordt ingezet, zal elektrisch zijn. In de buitenruimte, op het voorplein, komt veel groen. Dit is net zoals in de huidige situatie naar ontwerp van MTD landschapsarchitecten. Naar verwachting is de uitbreiding in 2027 volledig afgerond.

Datum: 25 maart 2024

Beedl: Eindhoven Airport terminal / EGM Architecten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox