actualiteit

Vergroening Stadhuis en Dommel…

Sinds het voorjaar van 2021 wordt de omgeving van het Eindhovense Stadhuis heringericht. Er komen zo’n 20 soorten planten bij en er worden 20 bomen geplant. Eerder al is de entree van het nieuwe inwonersplein vernieuwd en heeft nu een groen uiterlijk. Bij het kiezen van de juiste beplanting is rekening gehouden met een aantal factoren. De beplanting is robuust, winterhard en draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. Bovendien past het bij het groene karakter van de Dommelzone. Ook worden vlonders en wadi’s aangelegd.

Bij de entree van het Stadhuis komt een anjerperk als symbool van waardering voor, en erkenning van, veteranen. Deze locatie, naast de vlaggenmasten van het Stadhuis, is in overleg met het Nationaal Comité Veteranen tot stand gekomen.

Eindhoven is een van de drie demonstratiesteden in het EU Horizon 2020 project Unalab. Hoofddoel van dit project is de toepassing van Nature Based Solutions demonstreren in een stedelijke omgeving. Er wordt onderzocht wat deze oplossingen doen voor de biodiversiteit, de klimaatdoelstellingen en de hittestress in een stad. In Eindhoven is het NRE-terrein naar voren geschoven om de biodiversiteit te vergroten. Ook het Stadhuis, het stukje tussen het Stadhuis en het Designhuis, het Clausplein, de Vestdijk en de GGzE worden hieraan gekoppeld en onderzocht.

Andere demonstratiesteden zijn Tampere in Finland en Genua in Italië. Het project zal ook een boost geven aan de Duurzame Daken. Ook zal het een reeks verdere innovatieve maatregelen, gericht op verduurzaming van de binnenstad door vergroening en verbetering van de waterhuishouding, mede financieren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox