actualiteit

Verdichtingsnieuws: Woningen op golfterrein

VDL wil op het golfterrein aan de Welschapsdijk, tussen de A2 en het Beatrixkanaal, honderden woningen bouwen. ‘In 2019 heeft familie Van der Leegte – dus niet VDL – de golfbaan bij het Welschap gekocht (…). Sindsdien wordt er door het bedrijf en de familie nagedacht over wat er met de grond kan gebeuren’, zegt de Miel Timmers, woordvoerder van het bedrijf.

Sinds de aankoop en eerste idee-ontwikkeling is VDL in overleg met onder meer de Gemeente Eindhoven. Dinsdagavond 21 maart zijn de eerste visies gepresenteerd en ook is VDL in gesprek met de Van Abbe Stichting en Trefpunt Groen over de mogelijkheden van het gebied. De eerste schetsplannen zijn ontworpen door Studio Marco Vermeulen.

Er is een gebiedsatlas opgesteld waarin de mogelijkheden van het gebied in kaart zijn gebracht. Daaruit bleek dat het met de ecologie en de biodiversiteit in het gebied slecht gesteld is. Een golfbaan ziet er groen uit, maar het is eigenlijk een soort groen asfalt waar in de bodem nauwelijks iets leeft. Tegelijk bleek uit het onderzoek dat het gebied van 46 hectare wel veel potentie heeft. Een vergroening en verduurzaming zou hand in hand kunnen gaan met woningbouwontwikkeling.

Het ontwerp omvat o.a. een multifunctioneel gebouw met woningen en publieke voorzieningen op het voormalige golfterrein. Door deze ontwikkeling kan het nu private terrein met beperkte ecologische waarde volledig worden opengesteld en zal de natuurwaarde worden verbeterd. De bebouwing is gemaakt van natuurlijke materialen en wordt gesitueerd rond een grote voedseltuin. Park, voedseltuin en gebouw zullen als proeftuin fungeren voor technologie van VDL en andere regionale bedrijven.

Bekijk de video Studio040.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox