actualiteit

Verdichtingsnieuws: SUM in Parijs

Vandaag verscheen op de website van vakblad De Architect een positief artikel over het Parijse project ‘Chapelle International’, een project waar we in 2021/2022 veel aandacht aan hebben besteed. Eric Frijters, gastprogrammamaker van Architectuurcentrum Eindhoven in 2021/2022, roemde het project als een voorbeeld van een zogenaamde smart urban mix (SUM). Lees hier de evaluatie van dit jaarprogramma dat draaide om de vraag hoe een gemixt stedelijk milieu met werken, wonen én leren kan worden ontwikkeld.
In navolging van Frijters is ook Merten Nefs positief in zijn beschouwing over ‘Chapelle International’, en ziet het als een inspiratie én als een alternatief voor de vele distributiecentra die als zielloze dozen momenteel in het Nederlandse landschap verrijzen. Het grootste verschil met Nederland is echter dat in Parijs de overheid het initiatief heeft genomen en daarmee zo’n complex project mogelijk en betaalbaar maakt. In de experimentele ontwikkeling van Chapelle International zijn een handvol ontwikkelaars en ontwerpbureaus betrokken, worden allerlei risico’s genomen en zijn ook voorinvesteringen gedaan voordat geld kon worden verdiend. Juist het leiderschap van de Parijse burgemeester Anne Hidalgo en de Franse cultuur van grootschalige overheidsprojecten werkte hier goed.

Nefs schrijft: ‘Hopelijk gaan Nederlandse wethouders, ontwikkelaars en ontwerpers zich hier ook voor inzetten, mogelijk gestimuleerd door nationaal beleid. Zo niet, dan kunnen die strategische locaties aan de rand van Nederlandse stadscentra wel eens snel opgevuld raken met platte en monofunctionele stadsdistributiecentra…’ Lees hier het hele artikel over Chapelle in de Architect. Eric Frijters onderzoekt momenteel met een aantal partners de mogelijkheden om een SUM te realiseren in de gemeente Veldhoven, bij bedrijventerrein De Run. in het project ‘Smart Urban Mix; powered by Brainport’ participeren: GEVA vastgoed (eigenaar De Run), Woonbedrijf (de grootste woningcorporatie in de regio Oost-Brabant), Gemeente Veldhoven, de Gemeente Eindhoven, Architectuurcentrum Eindhoven en Fontys University of Applied Sciences.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox