actualiteit

Verbouw Clarissenklooster gaat door

De verbouwing van het Clarissenklooster in Eindhoven tot een hotel begint volgend jaar gat toch door. Dat heeft ontwikkelaar CRA Vastgoed na ‘een bezinningsperiode’ besloten. Die bezinning was nodig, want na corona en de inval in Oekraïne is er natuurlijk wel veel veranderd in de wereld, zei Bas Dikker van CRA Vastgoed onlangs in het Eindhovens Dagblad: ‘Maar we zijn ervan overtuigd dat we een goed plan hebben dat haalbaar is. En dat we een hotel toevoegen waar Eindhoven er nog niet veel van heeft, in een wat luxer segment.’

Momenteel wordt er samen met de architect gewerkt de aanvraag voor een bouwvergunning. Daarvoor worden de plannen voor de renovatie van het voormalige Clarissenklooster aan de Sint-Claralaan plus een nieuwbouwblok van vier bouwlagen in de tuin verder uitgewerkt.

Ook worden de gesprekken met de erfgoedstichtingen en de de Vrienden van Genneper Parken weer opgepakt. De laatste club beklaagde zich onder meer over de mogelijke lichtoverlast van het hotel en de vormen van de nieuwbouw in de tuin. Dat leidde overigens niet tot een officieel bezwaar. Ook omwonenden en critici van de komst van het nieuwe museum Vonk naar Genneper Parken noemen de verbouwing van het klosster tot hotel als een van de ontwikkelingen die het groengebied onder druk zetten. Tot officiële bezwaren leidde dat toch niet.

De provincie vond de nieuwbouw te massaal. Deze zou het klooster met kapel gaan ‘overheersen’. Maar de provinciale bestuurders zagen af van verdere stappen, waardoor het bestemmingsplan definitief is vastgesteld. Eerder overtuigden de ontwikkelaar en architect zowel de Rijksdienst Cultureel Erfgoed als de lokale erfgoedbeschermers met het ingetogen ontwerp in de geest van Kees de Bever.

Als de vergunning begin volgend jaar wordt aangevraagd, hoopt Dikker later dat jaar nog te kunnen beginnen met de bouw. Het hotel met ruim zestig kamers wordt straks geëxploiteerd door de uitbaters van Parkzicht. Bron: ED, 10 aug 2023.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox