actualiteit

Toekomst Philipskantoor Boschdijk

De nieuwe eigenaren van het voormalige kantoor van Philips Nederland (VB) aan de Boschdijk, Bekke & Partners uit Eindhoven en Ten Brinke uit Helmond, verkennen momenteel de mogelijkheden voor het pand. Waarschijnlijk nog dit jaar wordt duidelijk wat er gaat gebeuren.

‘We hebben alle mogelijkheden globaal in kaart gebracht’, zegt Johan Hofmans van Ten Brinke in het ED: ‘Wij denken dat het gebouw met 33.500 vierkante meter vloeroppervlak én de bijna 3,5 hectare grond eromheen voldoende mogelijkheden biedt. Dus durven wij de stap te zetten. De opties die het meest reëel zijn bij de ombouw zijn woningen of een zorgbestemming, met appartementen en gemeenschappelijke voorzieningen. De ovale verdiepingen zijn in principe groot genoeg en er is ook voldoende licht voor woningen. Opnieuw gebruik als kantoorpand ligt niet voor de hand.’

De kantoortoren van Philips Nederland (VB) werd in 1963/64 gebouwd, en staat op de lijst om te worden aangemerkt als rijksmonument. Het ontwerp is van architectenbureau Roosenburg, Verhave, Luyt, De Iongh. Bij de opening in december 1964 noemde L. de Kok, destijds directeur van Philips Nederland, dit nieuwe hoofdkantoor het ‘mooiste gebouw van Eindhoven’ en beschouwde het als een ‘show-piece’ voor binnenlandse en buitenlandse relaties vanwege alle toegepaste Philipstechniek en -producten.

De architectuur van gebouw VB is bijzonder. Het 68 meter hoge kantoortoren heeft een langgerekte plattegrond van 7 bij 30 meter en werd uitgerust met de destijds meest moderne voorzieningen zoals: buizenpost, volautomatische luchtverwarming, een volledig verrijdbare glazenwasinstallatie en een parkeerplaats voor zo’n 300 voertuigen. Bij invallende duisternis veranderde het gebouw jarenlang in een ‘muur van licht’ door de toepassing van de vele Philips tl-buizen.

VB bestaat uit twee architectonische volumes. De meer algemene, publieke functies bevonden zich in het lage bouwvolume. De besloten kantoorfuncties waren ondergebracht in de hoogbouw. De constructie van deze hoogbouw is bijzonder. De kantoorvloeren worden niet gedragen door kolommen, maar zijn bevestigd aan stalen hangstijlen. Hierdoor zijn de kantoorvloeren open en vrij indeelbaar. De Raad van Bestuur besloot al in 1962 dat het gebouw moest worden verfraaid met beeldende kunst en stelde daarvoor destijds een genereus bedrag van 50.000 gulden voor beschikbaar voor werken van kunstenaars als Lex Horn, Wally Elenbaas en Daan Wildschut. Gebouw VB krijgt binnenkort de status van rijksmonument.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox