actualiteit

Steden en oorlog…

Omdat in deze tijd alles anders is, begonnen we ons stadsgesprek gisteravond ook anders, namelijk met een paar persoonlijke woorden van een van de gasten Ronald Rijnen. Hij stond stil bij de oorlog in Oekraïne waarvan we de verschikkingen dagelijks op tv kunnen zien. Het is bizar om geconfronteerd te worden met de destructie van steden –  de centra van cultuur en beschaving – en met alle menselijke leed dat daarmee gepaard gaat:

Ik vind ’t moeilijk om een debat te voeren in ons fijne georganiseerde stadje, terwijl op 1500 km hier vandaan een oorlog woedt. Het menselijk leed is gigantisch, dat kunnen wij dagelijks zien op TV en in de krant.

Naast het menselijk leed is er nog meer leed, dat mij als stedenbouwkundige aan ’t hart gaat. Steden zijn bij uitstek culturele centra: de plekken waar de samenleving een gezicht krijgt. Niet alleen de samenleving van vandaag, maar ook die van alle generaties voor ons. Steden zijn een doorlopend cultureel erfgoed, dat inzicht geeft in verleden, heden en toekomst van de mensen die er wonen en leven.

Ook in dat opzicht is zo’n oorlog gruwelijk. Met bombardementen en beschietingen maak je in één dag kapot wat zich in eeuwen heeft gevormd. Dat is een vreselijke misdaad. En dat zou er bijna voor pleiten dat je voor het Internationaal Strafhof niet alleen misdadigers kunt aanklagen voor misdaden tegen de mensheid, maar ook voor misdaden tegen de stedelijkheid, liever gezegd: misdaden tegen de steden.

Dat gezegd hebbende wil ik nu de sprong maken naar het programma van vanavond, want daar komen we hier tenslotte voor…

Ronald Rijnen

Foto: Eindhoven na Sinterklaasbombardement 1942

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox