actualiteit

Roep om meer houtbouw

De Metropoolregio Amsterdam formuleerde eind december de doelstelling om vanaf 2025 één op de vijf nieuwbouwhuizen van hout te realiseren, zodat nieuwe woningen sneller en duurzamer worden gebouwd. Maar ook architecten, bouwbedrijven en de NEPROM, de branchevereniging voor projectontwikkelaars, roepen op om meer woningen in hout te realiseren. Grote bouwondernemingen zijn nu aan het investeren om op een industriële manier te kunnen bouwen en hout is daar zeer geschikt voor.

Alleen de huidige milieuregelgeving zit een versnelling van het bouwen met hout in de weg. Hout is veel lichter dan beton en staal, waardoor het vervoer veel minder milieu-impact geeft. Maar het belangrijkste is wellicht dat met de toepassing van hout CO2 wordt opgeslagen, terwijl met de traditionele bouwproductie (met beton en baksteen) juist enorm veel CO2 wordt geproduceerd.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de opslag van CO2 in het hout niet goed wordt meegenomen in de milieuprestatie van gebouwen (MPG). Na Kamervragen van D66 hierover heeft demissionair minister van Wonen Kajsa Ollongren toegezegd de normen aan te passen en de CO2-opslag eerlijker te laten meewegen. Voor bouwers zou de doorvoering van die belofte betekenen dat bouwen met hout hoger gaat scoren bij inschrijvingen op bouwprojecten. De CO2-tax die in Nederland wordt ingevoerd zou er bovendien voor kunnen zorgen dat bouwen in hout goedkoper wordt.

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Het grondstofakkoord en het klimaatakkoord dwingen om materialen te gebruiken die minder impact hebben op klimaat en milieu. De woningbouwsector is nu nog verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Bron: Trouw.

Houtbouw is inmiddels een enorm hot item. de programma’s, artikelen, podcasts en columns over houtbouw stapelen zich op. Architectuurcentrum Amsterdam zette er tien op een rijtje:

Pakhuis de Zwijger – Houtbouw – Hoe geven we de transitie van houtbouw vorm?

Podcast Landmassa, Aflevering 13 – Over suppende honden en de apenrots

NRC – Duurzaam bouwen? Dat wordt lastig met zulke grondprijzen

AT5 Bouw Woon Leef -Heeft bouwen met hout de toekomst?

Parool -Huizen van hout zijn ook in Amsterdam de oplossing voor vervuilend beton

Nieuwsuur – Hout moet oplossing bieden voor verduurzaming woningbouw

Tegenlicht – Houtbouwers

Pablo van der Lugt – Tomorrow’s Timber

De Architect – Over de opkomst van massieve houtbouw

Handleiding CTL door Inbo

Beeld: Studio Marco Vermeulen, Biobase Camp DDW 2019.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox