actualiteit

Publieksprijs en trots…

Al een aantal edities gaat de uitreiking van de Dirk Roosenburgprijs gepaard met een publieksprijs. Er kan dan via een website gestemd worden op een van de genomineerde projecten. Deze keer werden er 2578 stemmen uitgebracht. Er werd onder meer gestemd vanuit Amsterdam, Geldermalsen, Scherpenzeel en Haren (Groningen) en zelfs 1 stem kwam uit Singapore.

Winnaar werd het project Made by NRE met 818 stemmen (tweede werd: de Trudo Toren met 566 stemmen, en drie: Donna met 407 stemmen). Jelle Houben, architecten en initiatiefnemer van het project, vond het wel jammer dat Trudo won, maar zei tegelijk dat dit een terechte keuze was. Hij loofde in zijn reactie de sociale cohesie die tijdens het ontwikkelproces van Made by NRE is gegroeid: ‘Ook na oplevering bestaat er een sterke betrokkenheid tussen de initiatiefnemers, maar ook met het terrein.’ Trost stonden de architecten en enkele initiatiefnemers en bewoners op het podium (foto).

Ook de jury erkende de kwaliteiten van het project: ‘De vier gebouwen – van Made by NRE – hebben elk een uitgesproken identiteit maar vormen tegelijkertijd een ensemble. Tijdens het ontwikkelproces ontstond een sterke sociale cohesie die ook na oplevering is blijven bestaan… De bewoners zetten de deuren van hun woning of bedrijf open en nemen het aangrenzende gebied in gebruik met plantenbakken, stoelen en banken. Bewoners kennen elkaar. Ze organiseren succesvolle werk-, klus- en plantdagen, spelen een actieve rol tijdens de designweek en geven etentjes en feestjes. Daar is door de ontwerpers en betrokkenen heel veel tijd en energie in gestoken, jarenlang. Kortom, het publieke straatleven werkt.’ Proficiat! Foto Jasper Scheffers.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox