actualiteit

Plannen voor Emmasingelkwadrant gepresenteerd

Donderdag 8 april presenteerde de gemeente de plannen voor het Emmasingelkwadrant. De Lichttoren en de Witte Dame zijn monumenten die onmiskenbaar verbonden zijn met de plek aan de Emmasingel waar Philips ooit begon. Net als op Strijp-S, -T en -R ging ook Philips hier in 2014 voor weg, en kreeg het gebied een woonbestemming. Verschillende gebouwen kregen een herbestemming, sommige ontwerpen daarvoor gelauwerd met architectuurprijzen. Echter, lange tijd bleef een grote zone onbebouwd, en ontsierde het ‘karkas’ van een voormalig Philipskantoor (HCZ) aan de Vonderweg het stadsbeeld.

Dit karkas wordt nog voor de zomervakantie gesloopt. Eigenaar Breevast gaat op de plek zo’n 500 woningen bouwen. In het gehele Emmasingelkwadrant moeten uiteindelijk meer dan duizend woningen bijkomen. Een van de eyecatchers wordt de Victoriatoren van 92 meter hoog, die plek gaat bieden aan 331 woningen. Dit project is ontworpen door diederendirrix. Ook de plannen voor het TAC liggen nu ter inzage bij de gemeente.

Naar verwachting kan in het najaar van 2021 de bouw van de projecten starten. Dit is ook het startsein voor de aanleg van het Victoriapark, ontworpen door Adriaan Geuze (West8). De naam Victoria verwijst naar het in de jaren zeventig gesloopte Hotel Victoria. Dit hotel moest plaats maken voor de aanleg van de Vonderweg. Lees hier meer over de plannen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox