actualiteit

Ort&DistOrt: Staal-Christensen in Vertigo

De Koeienstoel, een ontwerp van architect Bert Staal en kunstenaar Matty Christensen uit 1991, is de meest recente aanwinst van de TU/e-kunstcollectie. De Zigzagstoel van Gerrit Rietveld en de chaise longue LC4 van Le Corbusier versmelten in dit ontwerp tot een provocatieve hybride. Deze aanwinst is de aanleiding om ook ander werk van Staal-Christensen te exposeren in Vertigo.

Als zelfverklaarde ‘spelende mensen’ ontwerpen Bert Staal en Matty Christensen op een manier die vergelijkbaar is met jazz of improvisatietheater. Hun provocerende, vaak humoristische en soms cartooneske ontwerpen zijn het product van het ‘citeren’, wijzigen en combineren van gevonden voorwerpen en referenties. Op de tentoonstelling staat deze opmerkelijke ontwerpaanpak van Staal en Christensen centraal. De gepresenteerde objecten verwarren soms opzettelijk, waarbij de tegenstellingen op scherp worden gezet met als doel om impliciete ​​aannames, conventies of afspraken te verstoren.

Op en rond de luie trap die de ingang vormt van de bouwkundefaculteit wordt werk van Staal-Christensen getoond als een ‘landschap van objecten’ dat kan groeien en zich vermenigvuldigen. De expositie is te zien vanaf 17 maart tot en met 29 april 2022, in de Trappenzaal van Vertigo, TU/e.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox