actualiteit

Nominaties Dirk Roosenburgprijs 2023

Op 18 april bekeek de jury* van de Dirk Roosenburgprijs 2023 33 projecten die zijn opgeleverd in de periode mei 2021-juni 2023. Een rijke oogst met voornamelijk woonprojecten. Uiteindelijk heeft de jury acht uiteenlopende projecten geselecteerd: van iconisch statement tot sociale huur, van CPO-project tot robuust woon-werkgebouw. Die jurering vindt plaats na de zomer, op 1 september 2023. Ook het publiek kan zijn stem laten horen, begin oktober komt er een speciale stemwebsite online. De winnaars van jury- en de publieksprijs worden bekend gemaakt op donderdag 19 oktober in Natlab.

De Dirk Roosenburgprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en heeft als doel de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Eindhoven te bevorderen door middel van openbare discussie. Daarbij telt de kwaliteit van het ontwerp, maar ook de bijdrage die het project levert aan de beleving, bruikbaarheid en identiteit van de stad. De prijs wordt toegekend namens het College van B&W van de gemeente Eindhoven. In 2021 ging de prijs naar de ’t Karregat, ontworpen door de bureaus Architecten|en|en en diederendirrix (Foto ’t Karregat, Bas Gijselhart). De publieksprijs  ging in 2021 naar DomusDela, eveneens ontworpen door de bureaus Architecten|en|en en diederendirrix.

Dit zijn de genomineerde acht projecten voor de 2023-editie in willekeurige volgorde:

 

Donna, Strijp-S

Donna is een woon-werkgebouw in de bouwtraditie van Philips. De architectuur is geïnspireerd op de forse witte Philipsfabrieken die de ruggengraat van Strijp-S vormen. Donna biedt ruimte om te ontmoeten, wonen en werken. Boven de publieke begane grond bevinden zich vier vrij indeelbare kantoorverdiepingen en daarboven twee verdiepingen met 34 woonlofts.

Opdrachtgever: SDK Vastgoed

Ontwerp: De Bever Architecten

Aannemer: Wessels Zeist

 

Trudo Toren, Strijp-S

Met deze Toren maakt woningcorporatie Trudo én Eindhoven een stevig statement. Het inmiddels veel gepubliceerde en gelauwerde woongebouw is een icoon op Strijp-S. De 18 verdiepingen tellende woontoren is 70 meter hoog en biedt ruimte aan 125 sociale huurwoningen. Alle lofts bestaan uit een vrij in te delen ruimte van zo’n 50 m² en een hoogte van maar liefst 3,5 meter. Bewoners beschikken over een gezamenlijke binnenruimte en een dakterras. Maar het meest opmerkelijk zijn de balkons met 125 bomen die te samen een verticaal bos vormen.

Opdrachtgever: Trudo

Ontwerp: Stefano Boeri Architetti, m.m.v. Inbo en Laura Gatti

Aannemer: Stam + De Koning Bouw

 

Het Veemgebouw: opbouw met woningen en bedrijfsruimte, Strijp-S

De plannen van Caruso St.-John voor de opbouw van het Veemgebouw dateerden al uit 2007, maar werden pas jaren later uit de lade gehaald. In 2022 is de verbouwing opgeleverd. De opbouw, met de kenmerkende golvende balkstenen gevel, bestaat uit in totaal 19 maisonnettes, 19 studio’s en één drielaagse woning. Op de bovenste verdiepingen is eveneens plek gemaakt voor bedrijfsruimte. De woningen zijn beschikbaar voor huishoudens met een middeninkomen.

Opdrachtgever: Trudo

Ontwerp: Caruso St.-John Architects, m.m.v. V/Architecten

Aannemer: Stam + de Koning Bouw

Opmerking: het landschapsontwerp van de daktuin is van Buro Lubbers

 

De BunkerToren, John F. Kennedylaan

De Bunker, het kenmerkende betonnen gebouw met afgeschuinde muren en trappartijen, werd in de jaren 1960 ontworpen door architect Huig Maaskant (1907-1977). Het is onlangs gerenoveerd en uitgebreid met een 100 meter hoge woontoren. Bij deze uitbreiding is gezocht naar een vormentaal die aansluit bij de uitstraling en vormgeving van het voormalige studentencentrum. De toren lijkt daardoor een vanzelfsprekend ‘verlengstuk’ van de Bunker. Het ontwerp werd genomineerd bij de Gebouw van het jaar 2023 verkiezing van de BNA.

Architect: Powerhouse Company

Opdrachtgever: BunkerToren B.V (RED Company & Being)

Aannemer: Van Wijnen

Opmerking: het parkontwerp is van DELVA Landscape Architecture / Urbanism en het kunstwerk werd uitgevoerd door Atelier van Lieshout (AVL)

 

Waaggebouw, Woensel-West

Het Waaggebouw is een multifunctionele wijkgebouw dat een eyecatcher vormt in de kleurrijke wijk Woensel-West. Het gebouw valt op door de oranje gevels en zijn sculpturale vormgeving. De begane grond is open en functioneert als een uitnodigende huiskamer voor buurtactiviteiten. Het wordt de locatie waar alle buurtbewoners terecht kunnen met hun vragen over ontwikkeling en ontplooiing, maar ook voor ontmoeting en gezelligheid. Boven deze wijkhuiskamer bevinden zich woonverdiepingen. Het Waagebouw is de bekroning van een jarenlange buurtvernieuwing.

Opdrachtgever: Trudo

Ontwerp: Next Architects

Aannemer: Hurks

Opmerking: stedenbouwkundig plan van Buro Lubbers

 

Woonpaviljoen, Kloosterlandgoed Eikenburg

Het nieuwe woongebouw Pannenhoef-Leemerhoef, op landgoed Eikenburg, is gebouwd op de plek van een gesloopt paviljoen. Tal van onderdelen uit het gesloopte gebouw zijn opnieuw toegepast: trappen, stalen kolommen en balken, en stenen van bestrating en ondergronds metselwerk, maar ook de ruimtelijk kwaliteiten van het gesloopte paviljoen, zoals de verweving van landschap en gebouw, de horizontale geleding en de doorwaadbaarheid van paviljoen, zijn geanalyseerd en ‘hergebruikt’ in het nieuwe woongebouw. De structuur is uitgevoerd in hout (CLT Cross Laminated Timber).

Opdrachtgever: Trudo

Ontwerp: FAAM Architects

Aannemer: BMV

Opmerking: het landschapsontwerp voor landgoed Eikenburg is van Buro Lubbers

 

Made by NRE, NRE-terrein

Made by NRE is CPO-project op het NRE-terrein. De gebouwen met de namen ‘Ambachtsdorp’, ‘Park NRE’, ‘Werkgebouw’ en ‘Body Building’ hebben elk een eigen identiteit, maar vormen tegelijk een vanzelfsprekend architectonisch ensemble. De ruimte tussen de gebouwen stimuleert ontmoeting. Ook het ‘tweede maaiveld’ speelt mee in de ruimtelijke beleving van gebruikers én bezoekers. Hier zijn groene verblijfsplekken met fraai uitzicht naar de stad. In het plan bevinden zich naast woningen ook uiteenlopende ambachtelijke en creatieve werkplekken, een expositieruimte, talenschool, garage, restaurant, een klein hotel en parkeervoorzieningen.

Opdrachtgever: CPO-kopersvereniging Werkgebouw-Parkeergebouw

Ontwerp: Houben / Van Mierlo Architecten; ontwerp BodyBuilding i.s.m. architectenbureau Werkstatt en ontwerpers Rombout Frieling, Bart Hess en Harm Rensink.

Aanmemer(s): Aannemingsbedrijf De Wit (Ambachtsdorp en Park NRE); M.P. Drijvers (Body Building); Van der Horst Aannemers, Bouwbedrijf Peter Peters (Werkgebouw)

Opmerking: CPO-begeleiding door Bouwen In Eigen Beheer (BIEB)

 

Het Bosbad, Meerhoven

Het Bosbad bestaat uit 20 luxe appartementen in de bosrijke setting van de vinexlocatie Meerhoven. De appartementen beschikken over 95 tot 140m² woonoppervlakte. Het woongebouw is mens- en milieuvriendelijk gebouwd door de toepassing van natuurlijke materialen. Opvallend zijn de slanke buitenruimtes, ondersteund door houten boomstammen, die volledig rondom het gebouw lopen.

Opdrachtgever: Kikx Development

Ontwerp: Gaaga

Aannemer: Dura Vermeer

Opmerking: landschapsontwerp in en direct rond het Bosbad is van MAAK space.

 

*In de jury die op 1 september de projecten zal bezoeken nemen zitting:

Jarrik Ouburg (architect/partner HOH architecten, docent Academie van Bouwkunst Amsterdam, jurylid in 2021);

Violette Schönberger (architect/stedenbouwkundige/partner Falsework, gastprogrammamaker 2022/2023 Architectuurcentrum Eindhoven)

Philomene van der Vliet (landschapsarchitect/partner BOOM landscape):

Ronald Rijnen (‎Strategisch adviseur Stadsontwikkeling/programma-manager Brainport City gemeente Eindhoven).

Paul Diederen (architect/partner diederendirrix architecten, hoogleraar TU/e, winnaar DR-prijs 2021). Nomineerde niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox