actualiteit

Making Architecture via livestream…

Donderdag 10 februari zijn Peter St John (Caruso St John Architects) en Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten) te gast in lezingenreeks ‘Making Architecture’. Ze verzorgen een voordracht in De Blauwe Zaal op de campus van de TU/e. Vanwege Corona-regelgeving zijn slechts een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. De bijeenkomst wordt daarom ook live gestreamd via deze YouTube-link. Het programma start om 19.00 uur en duurt tot 21.30 uur.

Peter St John richtte samen met Adam Caruso in 1990 Caruso St John Architects op. Het bureau heeft vestigingen in London en Zurich met een uitgebreide opdrachtenportfolio variërend van nieuwbouw, renovaties en ontwerpen voor exposities. In Eindhoven ontwierpen ze voor Trudo de opbouw van het Veemgebouw op Strijp-S (afbeedling). Dit project nadert momenteel zijn voltooiing. De opbouw bevat 40 appartementen, gerangschikt rond een binnenplaats. De externe gevels zijn opgetrokken uit gebogen metselwerk die fraai harmoniëren met de kenmerkende gebogen hoeken van het monumentale Veemgebouw.

Korteknie Stuhlmacher Architecten werd opgericht door Mechthild Stuhlmacher samen met Rien Korteknie in 2001. Het bureau werkt aan een uiteenlopende opdrachten in binnen en buitenland. Harrie van Helmond besprak hun verbouwing van Klooster Predikheren in Mechelen in een publicatie die Architectuurcentrum Eindhoven ter gelegenheid van Open Monumentendag 2021 maakte. Hij is erg onder de indruk van de verbbowuing en wat hij ‘atmosferisch potentieel’ noemt: ‘De visuele tekens uit het verleden zijn niet geësthetiseerd maar ‘geaccumuleerd’. Zo ontstaat een amalgaam van historische fragmenten. Het patina van de tijd vertelt daarbij ook fictieve verhalen, gissingen waarbij ook persoonlijke interpretaties mogelijk zijn. De stemming is daarmee samen te vatten als een gelaagde verbinding optima forma tussen verleden en heden.’ Bekijk hier deze publicatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox