actualiteit

MVRDV ontwerpt nieuwe ‘Heuvel’

CBRE, de eigenaar van winkelcentrum Heuvel, heeft grootse plannen met het gebied. Dinsdagavond 18 mei presenteerde Winy Maas de eerste schetsontwerpen van het Heuvelkwartier en de Muziekberg. De huidige Heuvel zou moeten plaatsmaken voor hypermodern, groen stadshart met ‘muziektoren’. Een vrijstaand muziekgebouw met daar bovenop een nieuwe Effenaar, samen in een soort glazen stolp. De overdekte passages  van het winkelcentrum maken plaats voor open straten en het dak wordt een stadspark. Of het gebied er over pakweg tien jaar ook daadwerkelijk zo bij ligt, is nog maar de vraag. Een financiële onderbouwing is er nog niet.

De impressies dienen vooral als uitgangspunt voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied. De studie is het resultaat van een overeenkomst die de gemeente, provincie, CBRE en het Muziekgebouw begin 2020 sloten. Het Muziekgebouw, dat al jaren kampt met een exploitatietekort, kreeg toen de opdracht om met een duurzame oplossing voor de toekomst te komen. CBRE beloofde aan de slag te gaan met een visie op de toekomst van de Heuvel, die al jaren kampt met veel leegstand.

Eind 2021 moet meer duidelijk worden. Dan besluit de gemeente of er definitief gekoerst wordt op het clusteren van het muziekaanbod op de plek van het huidige Muziekgebouw. Ook moet er dan meer duidelijk zijn over de haalbaarheid van de plannen voor de rest van de Heuvel. Als dan ook de gemeenteraad akkoord gaat, wil het college nog een aanvraag doen voor 2,5 miljoen euro uit de regiodeal, rijksgeld dat beschikbaar is gesteld voor versterking van de regio. Dat zou een incidentele bijdrage zijn waarmee de gemeente de plannen voor de Muziekberg verder vorm kan geven. Bekijk hier de plannen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox