actualiteit

Verdichting in Woensel

De gemeente Eindhoven presenteerde in december 2020 vier nieuwbouwplannen voor betaalbare koopwoningen in Woensel. Vier voormalige schoollocaties krijgen komende jaren een complete metamorfose.

De locatie Jan Heynslaan 4, een oud ULO-schoolgebouw, heeft de gemeente gegund aan de ontwikkelaar VORM met het plan Root. VORM werkte voor de tender samen met onder meer LEVS architecten en BOOM Landscape. Het plan voorziet in een gevarieerd woningprogramma van circa 55 appartementen voor jonge stellen, gezinnen en senioren. Daarvan moet  80% in het middeldure koopsegment vallen. De bewoners krijgen een collectieve tuin aan de binnenzijde en een openbaar park rondom het appartementengebouw:

Vlokhovensweg 41, 41a betreft een voormalige meisjesschool – ook bekend als het BACS-gebouw – en het deels afgebrande schoolgebouw van De Rungraaf. Deze tender is gewonnen Van Grunsven Ontwikkeling met het plan Lourdeshof. Van Grunsven werkte samen met samenwerking met Shift Architecture Urbanism en Dolmans L+P Ontwerpers en Adviseur. Het plan behelst de realisatie van een ensemble van kerk, BACS-gebouw en grondgebonden nieuwbouwwoningen, die met elkaar verbonden worden door een autovrij en groen hof waarbij de waardevolle en monumentale bomen behouden blijven:

De locatie Vitruviusweg 41 met de voormalige basisschool De Korenaar krijgt een nieuwe invulling met het plan De Vlinder. Het plan is gemaakt door Collectief Duurzaam Wonen, een samenwerkingsverband van ondernemers op het gebied van ontwikkeling, bouw en exploitatie van duurzame en energiezuinige woningen in stedelijk gebied. Het hoofdgebouw van de school blijft behouden en wordt getransformeerd naar appartementengebouw. Het plan heeft een ruim en gevarieerd aanbod van circa vijftig woningen die aantrekkelijk zijn voor starters, senioren en tweeverdieners in Woensel:

Mr. Jan is het winnende ontwerp voor een woongebouw aan de Generaal Coenderslaan in de Woenselse Generalenbuurt. Het komt op de plek van de gesloopte basisschool de Phoenix met ’t Generaaltje en is aangewezen als winnaar na een tenderprocedure. Het gebouw is ontworpen door het Eindhovense architectenbureau MR. STIR. Het woongebouw bevat 36 appartementen met als doelgroep de stedelijke starter. Het is zorgvuldig gepositioneerd in de groene zone tussen het Generaal Berenschotpad en het Generaal de Collaertpad. Het plan is ontworpen op basis van de principes van gezonde, duurzame verstedelijking. Er wordt ingezet op het gebruik van natuurlijke energiebronnen. Voor koeling en verwarming van het gebouw is een collectief gesloten bronsysteem gekozen en een warmtepomp per individueel appartement. Om elektriciteit op te wekken liggen op de daken zonnepanelen en regenwater wordt opgevangen en geborgen op locatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox