actualiteit

Modern Architecture’s Uneasiness: expo bij Casa Vertigo

Architectuurhistoricus Jos Bosman stelt dat de internationale en invloedrijke ‘moderne beweging’ binnen de architectuur, tegelijk ook een zekere angst, of onzekerheid verhult. Aan de hand van de studie en tentoonstelling Modern Architecture’s Uneasiness onderzoekt Jos Bosman deze onzekerheid, en bespreekt deze aan de hand van drie momenten in de geschiedenis van het modernisme.

Als een eerste fundamenteel moment in die geschiedenis is de gedwongen overgang van een utopische naar een pragmatische benadering vanaf de jaren 1933. Dan worden ook daadwerkelijk de eerste gebouwen volgens de principes van het modernisme gebouwd. Een ander cruciaal moment waarbij de onzekerheid aan het licht komt is de overgang van het late modernisme naar het vroege postmodernisme. Ten slotte manifesteert het ongemak dat moderne beweging veroorzaakt zich ook in de gearticuleerde andersheid van de architectuur.

Deze drie soorten ongemak worden onderzocht aan de hand van drie projecten van Walter Gropius, Aldo van Eyck en Rem Koolhaas. Bosman ziet een uitweg uit deze dilemma’s in de poëtische uitdrukking die hij herkent in het werk van Pierre d’Avoine, Peter Grundmann, Björn Martenson.

Op donderdag 27 februari start om 16.00 u vindt een bijeenkomst plaats in Vertigo met korte presentaties van de architecten Pierre d’Avoine, Peter Grundmann, Björn Martenson. Dit event is gratis toegankelijk, maar aanmelden is wel gewenst. Dat kan via deze link. Modern Architecture’s Uneasiness: drie projecten en een uitweg: een studie van Jos Bosman, Casa Vertigo TU/e.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox