actualiteit

In dialoog met het bestaande

Studenten architectuur van de TU Eindhoven studeerden het afgelopen halfjaar op de kansen voor de transformatie van het centrum van Heeze. Hun plannen zijn van maandag 21 maart tot en met vrijdag 25 maart in de voormalige Brandweerkazerne, in de atelierruimte van kunstkring Eymerick. Er is dagelijks open inloop van 10.00-16.00 uur.

Het project ‘The Forgotten Firestation’ is onderdeel van een reeks onderzoeks -en ontwerpprojecten naar de kansen voor de transformatie van bestaande gebouwen. Centraal staan daarin vragen als: hoe kan een gebouw worden hergebruikt en een nieuwe functie krijgen? Hoe ga je als architect met erfgoed om? Hoe maak je ‘nieuwe’ architectuur op basis van het bestaande?

De studenten studeerden deze keer op de kansen voor gebouwen in het hart van Heeze. Hier bevinden zich enkele prominente historische panden: het gemeentehuis met tuin, de voormalige brandkazerne, de voormalige Sint Rafaëlschool (beter bekend als het Zuidzorggebouw), en basisschool Dirk Hezius. De gemeente is ook bezig met plannen voor dit gebied. Er komen woningen, horeca, een atelier voor de kunstkring Eymerick en kantoren. De plek moet daarnaast behouden blijven voor de jaarlijkse evenementen zoals carnaval, kermis en de Brabantse dag.

De studenten hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de gemeente en ook gekeken waar behoefte aan is. De bestaande gebouwen zijn gecombineerd de nieuwe. Dit resulteerde in acht verschillende  plannen. Het project werd begeleid door Paul Diederen en Anne Marie Peters. Beeld: Sfeerimpressie Heeze / Rico Ophoven

 

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox